Hírek

2016.08.20. 17:35

Összetartó közösségben élnek a vidiek

VID - A település központjában álló vegyesbolt a társasági élet helye is. Az emberek oda beszélgetni is járnak, nem csupán a háztartásban szükséges dolgokat beszerezni.

Tisler Anna

A boltos hölgy ismeri mindenki szokásait, ízlését. Belép a vásárló, és már készíti is neki azt, amit vásárolni szokott. Nem azt kérdezi, hogy melyik szalámiból adhat vagy milyen tejfölt kér a vevő, azt úgyis tudja. És azt is, ha a nagymama nyalókát vesz, akkor nagy az öröm, mert megérkeztek az unokák. A vidiek nem is nagyon utaznak máshova vásárolni. Számukra idegen a bevásárlóközpontok személytelensége, a zsúfoltság. Azt szeretik, ha belépéskor köszöntik és nevükön szólítják őket. A településen vendéglő nincs, így a boltban találkoznak, beszélgetnek.

Fotó: a szerző

Szabó Róbert polgármester elmondta, az öttagú képviselő-testület is összetartó, többen már második, harmadik ciklusukat töltik. A fejlesztési elképzeléseik is azonosak. Mindenki azt vallja, minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy fejlődjenek. Ha kell, társadalmi munkát is vállalnak. Az utak mentén új virágládák vannak, Fülöp Máté alpolgármester készítette őket. Vásárolni akart a község, de nagyon drágának találta. Az alpolgármester felajánlotta, vásárolják meg az anyagot, ő szabadidejében megcsinálja. Így kevesebb mint a bolti ár negyedéből elkészült. A 15 ládába a közfoglalkoztatottak ültették és gondozzák a virágokat. Ők nyírják a közterületeken a füvet, de még az utak mentén a szomszéd falvakig is. Vásároltak kistraktort, gépeket. Jelenleg hat közfoglalkoztatottat alkalmaznak.

A község megvásárolt egy elhanyagolt épületet, amit felújítást követően közösségi célra hasznosítanak. Terveznek falumúzeumot, a lakók sok régi mezőgazdasági és háztartási eszközt őriznek, amiket szeretnének összegyűjteni és bemutatni. Az egyik helyi család szörpöt és lekvárt készít. Azokat is árusíthatnák. Mezőgazdasági célra földet is vásárolt a település, amin növényeket termelnének. Azt is tárolhatnák a nemrég megszerzett épületben.

Van néhány üresen álló ház. Az egyik tulajdonosa néhány éve meghalt, most keresik az örökösöket. Kérik a lakatlan házak tulajdonosait, hogy legalább az állagmeg-óvásra költsenek vagy adják el azt. A faluképet is rontják az omladozó falak, az elhanyagolt udvarok. Akik viszont ott laknak, gondozzák a portájukat. Mindenütt lenyírt fű, virágágyások, tiszta ablakok. Sehol egy eldobott szemét.

A játszótér is rendben van, pedig szünidőben a fiatalok mindennap ott találkoznak. Horváth Noémi, Szabó Mirella, Buzás Barnabás, Szabó Alexander és Rostás Gyula Leonard a nyári kalandjairól beszélgetett. A fiatalok különböző településeken tanulnak, máshol voltak táborozni, nyaralni. A téren beszélték meg, ki merre járt, mit látott. Kérdésünkre elmondták, hogy jó vidinek lenni. Többen vannak fiatalok, soha nem unatkoznak. A játszótéren még tudják fogni a hivatal wifijét, így nem a saját előfizetésük fogy, miközben más faluban élő barátaikkal csevegnek vagy játszanak. Most leggyakoribb téma az iskolakezdés. Már várják a becsengetést. Jó ismét találkozni az osztálytársakkal, a kedvenc tanárral.

Olvasni is szeretnek a vidiek, többen rendszeres könyvtárlátogatók. A fiatalok pingpongozni is járnak.

A tervekről a polgármester elmondta, hogy a kerékpáros turistáknak pihenőhelyet szeretnének kialakítani a Halyagos patak partján. A tervezett kerékpárút Viden is keresztülmenne. A térség alkalmas erre a sportra, a terepviszonyok a gyerekek és a kezdők számára is megfelelőek, nincsenek nagy emelkedők, a gépjárműforgalom kicsi, tiszta a levegő. Látnivalókkal is büszkélkedhetnek, a község központjában áll az evangélikus harangtorony. A két buszvárót 12 millió forintért építették fel. A temetőre 14 millió forintot fordítottak, az összegből tízmilliót pályázaton nyertek.

Elkészült a közvilágítás, a járda és bővítették a ravatalozót. A múltat sem feledik. A vidi kötődésű Némethné Péntek Zsófia több helytörténeti könyvet jelentetett meg az önkormányzat támogatásával. A könyvbemutatók mindig telt ház előtt zajlanak a művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!