Hírek

2016.09.20. 20:15

Megerősítették testvér-települési kapcsolatukat a szlovákiai Nagyfödémessel

Csabrendek - Jubileumi záradék aláírásával és kitüntetések átadásával ünnepelte a község és a szlovákiai Nagyfödémes testvér-települési kapcsolata huszadik évfordulóját. Az ünnepi képviselő-testületi ülést a falunapon tartották, amelyre Nagyfödémesről negyven vendég érkezett.

Tisler Anna

Az ünnepségen Turcsi József, Csabrendek, és Gőgh Ferenc, Nagyfödémes polgármestere méltatta a partnerség előnyeit. A programon részt vett Barcza Jenő, Csabrendek egykori polgármestere, aki kezdeményezte és elindította az együttműködést. A két település akkori vezetői 1996-ban, a magyar polgármesterek világtalálkozóján kerültek kapcsolatba egymással.

A polgármesterek köszönetet mondtak mindazoknak, akik támogatták az elmúlt húsz évben az együttműködést. A kapcsolatot nem csupán az önkormányzatok tartják egymással, hanem a civil szervezetek, a családok is.

Mindkét település kulturális csoportjai fellépnek egymás rendezvényein, élénk a kapcsolat a nyugdíjasklubok, a tűzoltó-egyesületek és az iskolák között is. A barátság a legszebb érzés, abban ugyanis csupán a szeretet, a másik elfogadása a fontos. A két települést ugyan elválasztja egy országhatár, de összeköti egymás kölcsönös tisztelete és a barátság.

Turcsi Józseftől Tanai Ottóné veszi át a Kid Dance egyesületnek odaítélt Csabrendekért érdemérmet
Fotó: Tisler Anna

A két település közötti partneri kapcsolat ápolásáért elismerést kapott a nagyfödémesi polgármesteren kívül Sztraka József alpolgármester, Metzner Zsuzsanna községi hivatalvezető, Németh Tibor és Hanzel Lajos önkormányzati képviselő, Száraz Erzsébet, a művelődési központ nyugalmazott igazgatója, Nagyfödémes Önkéntes Tűzoltószervezete, Kulturális Központ és Csemadok Helyi Szervezete Mákvirágok Színjátszó Csoportja, a Nagyfödémesi Nyugdíjasklub, a Borsos Mihály alapiskola, a csabrendeki jelenlegi és korábbi polgármesteren kívül Auer László alpolgármester, Könnyid István és Baráth József települési képviselő, a nyugdíjasklub, a Kid Dance táncegyesület, a tűzoltó- és a polgárőr-egyesület, a közös önkormányzati hivatal és az általános iskola.

A képviselő-testület a településért kiemelkedő munkát végzők számára is alapított díjat. Ezeket is az ünnepi ülésen adták át. Csabrendekért érdemérmet vett át Turcsi Józseftől Ruska Sándor aktív közéleti munkásságáért, a Kid-Dance táncegyesület a klasszikus és modern táncok népszerűsítéséért, a község jó hírnevének öregbítéséért. A díjat Tanai Ottóné elnök vette át.

Kiváló munkáért kitüntetésben részesült Vér Lajosné az egészségügy területén végzett tevékenységéért, Tóth Róbert a bűnmegelőzés területén végzett kiemelkedő munkájáért, valamint Vinczéné Soós Katalin a közigazgatás területén végzett munkájáért. Az idén alapított Év Csabrendeki Vállalkozója díjat Szabó József vendéglátós szakember vehette át. Az idén nyugállományba vonult Menyhártné Tanai Edit négy évtizedes nevelői munkáját címzetes óvodavezető címmel ismerte el a község vezetése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!