Hírek

2016.09.09. 18:57

Falumegújítók: A tapasztalatból lehet a legtöbbet tanulni

Tihany - Immár 14. alkalommal adták át az Európai Falumegújítási Díjat, melynek idei mottója „nyitottnak lenni” volt, és most először, Magyarországon, Tihanyban tartották az átadóünnepséget.

Kekk Sára

Amilyen sokrétű Európa, olyan különböző volt az idei huszonnégy versenyző is. A pályázat díjátadó ünnepségére 24 európai falu képviseletében közel 800 vendég érkezett a településre. Az ünnepséget a Tihanyi Bencés Apátság gyermekkórusa nyitotta meg, a 42.  zsoltár előadásával.

-  Az első nap óta számos alkalmunk nyílott a találkozásra és számos határon túli barátság kezd kibontakozni – kezdte beszédét Tósoki Imre, Tihany polgármestere – Egymás megismerése, kapcsolatok kiépítése pedig azt hiszem, szorosan hozzá tartozik a falumegújítás szakmai céljainak megvalósításához. Együttműködés és lelkesedés nélkül ugyanis nincs igazi településfejlesztés.

A polgármester hozzátette, a falumegújítási program persze nem csak a lelkesedésről szól. Óriási tervezőmunka, kőkemény megvalósítás áll mögötte. Az idei díjátadón különböző szakemberek mondták el véleményüket, milyen kritériumok alapján vizsgálták az idei pályázókat és kik feleltek meg leginkább ezeknek. Ahogy a polgármester elmondta, mint azt a nyertes pályázat értékelésekor a zsűri kiemelte, a tiroli Fließ fejlesztése során az emberi és természeti források kímélése, a falu magjának újjáélesztése, és a minden korcsoport igényeit figyelembe vevő szolgáltatás fejlesztés, valamint a munkahelyteremtés eredményei voltak a leginkább elismerésre méltók.


- Óriási a marketingértéke egy ilyen díjnak, amihez az elmúlt hat év fejlesztései nagyban hozzájárultak. Egy ilyen díjnak köszönhetően sokan kíváncsiak arra, mind Magyarországon, mind külföldön, hogy mi lehetett az oka annak, hogy ezt Tihany kapta. Azok a fejlesztések, amiket elindítottunk, elérték a céljukat, hiszen lényegesen nőtt a vendégéjszakák száma, illetve a látogató szám településünkön – mondta később a polgármester.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője elmondta, két évvel ezelőtt az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség Tihanyt tüntette ki ezzel a nagyszerű elismeréssel, amelyre ma is büszkék lehetünk, hiszen eddig nem volt példa rá, hogy ennek a nemzetközi megmérettetésnek Középkelet – európai díjazottja legyen.

- Tihany csodálatos település, amely halad a korral, reagál a változásokra, ezzel biztosítva a hosszú távon is fenntartható fejlődést. Az önkormányzat az itt élő emberek közreműködésével valósítja meg fejlesztési programját, amelyben egyaránt fontos a műemlékvédelem, a helyi vallási-, történeti-, építészeti- és kulturális hagyományainak megőrzése – mondta a 2014-es nyertesről az államtitkár.

- Azokat a településeket, akik a mai napon bemutatkozhattak, mindegyiket győztesnek tekinthetjük – kezdte beszédét - Kiss Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. - Ezek a települések, azon túlmenően, hogy megismerik egymást, egy olyan információ, és tudás átadásban vehettek részt, amelyen keresztül megérhetik azt, hogy az egyes kihívásokra más települések milyen megoldást tudnak adni, az egyes helyi problémákra milyen válaszokat tudnak adni. Ezekből a példákból, azt gondolom, hogy nagyon sokat lehet tanulni.

Theres Friewald-Hofbauer, az ARGE – vagyis az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség ügyvezetője elmondta, a díjra pályázó településeknek nincs egyszerű dolguk, hiszen a zsűritagok egy település életének teljességét vizsgálják, nem egy részletet.

- A teljesség pontosan tudjuk, hogy mit jelent. A teljesség, azt jelenti, hogy a polgárok nagyon aktívan részt vesznek a település életében. A teljességhez hozzátartozik a gazdasági élet, a kultúra a polgári kapcsolattartás, a polgárok egymáshoz való viszonya.

Ing. Bock Hans-Peter, az idei nyertes Fließ polgármestere pedig egy „új díjat" adományozott Tihanynak: - Szeretném megköszönni tihanyi kollégámnak. Legutóbb ő nyerte meg Tihannyal a falumegújítási díjat, én viszont a legjobb vendéglátó díját adnám neki. Én magam is olyan régióból származom, ahol nagyon erőteljes a turizmus. Nálunk a mezőgazdaság jellemzi a település gazdaságát, de nagyon sok kulturális emlékkel is rendelkezünk. Nagyon sok hasonlóság településeink első okiratai között. De a hegyeink lényegesebben magasabbak, mint itt Magyarországon, és nálunk nem az úszás a fő attrakció, hanem a síelés – tette hozzá nevetve a polgármester.

Az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség nyolc európai ország és tartomány - köztük hazánk – kezdeményezésére 1988-ban jött létre. A Munkaközösség céljai között kiemelten szerepelt az egymás közötti kölcsönös tájékoztatás igénye, az ország- és tartományhatárokon átnyúló tapasztalat és információcsere, különös figyelemmel egyes vidéki térségek értékeinek a megismerésére, azok megőrzésére. Idén az Ausztriában fekvő, tiroli Fließ település nyerte el az elismerést, akik a díjátadóra saját műsorral készültek. Mellettük még hét másik településnek sikerült elérni a legmagasabb kategóriát, ahova azokat a községeket sorolják, amelyek a teljes körű, fenntartható és a mottóhoz hű falufejlesztés kiemelkedő minőségben és színvonalon történő megvalósításával tűnnek ki. A szlovákiai Spišský Hrhov különdíjban részesült a mottó felhívásának kiemelkedő módon történő megvalósításáért a népcsoportok, értékeket megbecsülő együttélése terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!