Hírek

2016.09.09. 16:10

Győzött a balatoni vihar a vitorlás felett

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat egy 51 éves férfival szemben, aki 2016 augusztusában vitorlás kishajójával a hajózási szabályzat több pontját megszegte, és ezért a megélénkülő szélben utasaival Tihany közelében balesetet szenvedett, közölte Gulyás Ildikó főügyészségi szóvivő.

Napló-információ

A vádirat szerint a férfi az öt személy befogadására képes vitorlás kishajójával a kora délutáni órákban Zamárdiból Balatonfüred-Tihany irányába indult, a fedélzetén hét utassal. A tó keleti medencéjében ekkor másodfokú viharjelzés volt érvényben, míg a középső medencében a jelzőrendszer alaphelyzetben állt, nem jelzett vihart.

A kishajó mintegy háromnegyed óra elteltével ért Tihany közelébe, amikor az uralkodó szélirány megváltozott, és a szél is megélénkült. Ekkor már a Balaton középső medencéjére is kiadták a másodfokú viharjelzést. A megváltozott időjárási körülmények miatt a kishajó vezetője elveszített uralmát a vitorlás felett, az utasok pedig vitorlázási ismeretek hiányában utasításait - miszerint üljenek át a hajó ellentétes oldalára – nem tudták gyorsan végrehajtani.  A kishajó a szél felé irányt váltott, majd átfordult, miután a vádlott és utasai is a vízbe zuhantak. A baleset következtében két utas szenvedett nyolc napon belül gyógyuló, zúzódásos sérüléseket, illetve az utasok értékeiben 675 ezer forint kár keletkezett.

A balesetnél szerepet játszott, hogy a vádlott a kishajó vezetőjeként egyes gondossági szabályokat megszegett, így nem adott az utasokra mentőmellényt, a vitorlákat nem húzta be, az utasoknak nem adott megfelelő tájékoztatást. Szabályszegés volt az is, hogy a kishajó utasainak létszáma az engedélyezettet meghaladta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!