Hírek

2016.10.11. 19:10

A nagy kékfestő abrosz - Múzeumi játszótérré alakult a Nagytemplom környéke

Pápa - A Gróf Esterházy Károly Múzeum is csatlakozott a Múzeumok őszi fesztiválja elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. A több elemből álló október-novemberi program nyitóeleme a Múzeumi játszótér című rendezvény volt a Fő téren.

Molnár Tímea

A Nagytemplom oldalában, a játszótér mellett vonultatta fel kínálatát a Gróf Esterházy Károly Múzeum: volt kézműves-foglalkozás, tánctanulás, barokk viseletben történő fotózkodás, alkalmi kiállítás, valamint egy egyedi vállalkozás, a város kékfestő abroszának elkészítése. Az üvegtárlóban olyan különleges kiállítási darabokat mutatott meg a múzeum az érdeklődőknek, mint Noszlopy Gáspár fegyvere, Bakonyjákóról származó bronzkori kék üveggyöngyök, a Fő térről a régészeti feltárások nyomán előkerült XV. századi textilplombák, a város külterületén talált bronzkori nemesfém karperec, a Győry Gyűjtemény darabját képező XIX. századi faragott székháttámla.

A Fő téren elkészítették a város hatalmas kékfestő abroszát
Fotó: Molnár Tímea

A tárlat mellett a kézműves tevékenység elkötelezettjei találtak maguknak teret. Az egyik helyen vékony téglalapokra lehetett saját elképzelés szerint mintákat festeni. Végül a függesztékkel ellátott kész darabok ajtódíszek lettek. A szomszédban ékszerkészítők szorgoskodtak, honfoglalás kori hajfonatkorongot készítettek. A régészeti minták alapján dombornyomásos technikával lehetett alkotni. A korong alakú díszeket valaki nyakba akasztotta, mások az eredeti viseletszerinti díszként a fonott haj végére illesztették.

A múzeum valamennyi szakterülete megmutatta magát a rendezvényen a múzeumpedagógia barokk játékok formájában. Aki akart, nemesi viseletben fényképezkedhetett, miközben egy társasjátékkal nagyban folyt a főúri szerencsejáték, kicsit arrébb pedig hölgyek és urak kecses tánclépésekkel adóztak a szabadidő hasznos eltöltésének.

A Gróf Esterházy Károly Múzeum telephelyeként működő Kékfestő Múzeum is képviseltette magát, mégpedig a munkatársak és az önkéntesek mellett egy nagyméretű kék vászonnal, amelyre fehér mintákat nyomtathattak az érdeklődők, kicsik és nagyok egyaránt. A 12 négyzetméteres anyagon a kezdőmotívumként szolgáló Pápa-felirat mellett a nap végére alig maradt szabad hely, a kész alkotást a Kékfestő Múzeum földszinti foglalkoztatótermében állítják majd ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!