Hírek

2016.11.18. 17:29

Elbúcsúzott a dabronyi polgármester

Olyan mértékű beruházásokat hajtott végre önkormányzatunk az elmúlt két és fél év alatt, amilyet a környező települések együttvéve sem közelítenek meg - hangsúlyozta Kozma Sándor, aki utoljára szólalt meg polgármesterként a falugyűlésen.

Penk Tímea

Kozma Sándor összefoglalta az elmúlt időszak fejlesztéseit, valamint beszámolt a lemondás okairól.

- Nagyon megszerettem ezt a kis falut, ezért többek kérését megfontolva indultam polgármesternek. Nagyon jó döntést hozott a település, amikor megválasztotta ezt a testületet. Először felmértük az helyzetet, majd nagy erőkkel nekiláttuk a munkának - idézte fel Kozma Sándor. Legfontosabb feladatának azt tekintette, hogy olyan vállalkozásokat telepítsen a faluba, amelyek adójából felvirágoztathatják a települést. Egyebek mellett felújították az óvodát és a közösségi tereket, kerítést építettek, közvilágítást szereltek a temetőbe. A leköszönő polgármester elmondta, hogy sokan, főleg az idősebbek társadalmi munkában dolgoztak a falu szépítésén, amit ismét megköszönt.

- Miközben a falu látványosan fejlődött, egyesek azt híresztelték, hogy az önkormányzat csődhelyzetbe került. Jelenleg hatmillió forint van az önkormányzat számláján, és a várható pénzmozgások után hat- és hétmillió forint közötti összeggel zárjuk az évet - ismertette Kozma Sándor. Hozzátette: hónapokkal ezelőtt eldöntötték, hogy az idősek napján minden nyugdíjas tízezer forintot, karácsonyra minden lakott ház négyezer forintot kap. További felújítások kivitelezésére is sikeresen pályáztak.

Kozma Sándor és Szakálné Berkes Erika alpolgármester
Fotó: Penk Tímea

- Közel harmincmillió forintos beruházást hajtottunk végre önerőből, ezt a környék összes települése együttvéve sem tudja elmondani - számolt be Kozma Sándor, majd a lemondás okait ismertette. Elmondta, hogy magánszemélyként, polgármesterként és a mezőgazdasági zrt. elnökeként is több feljelentést tettek ellene és családtagjai ellen is. Tisztességtelennek és ízléstelennek tartja ezeket a támadásokat azok után, amiket tett a közösségért a tisztségeivel járó lehetőségek mellett magánemberként is.

- A falu lakosságának a többsége biztos átérzi és megérti a döntésemet. Már mindig dabronyi maradok, és bármikor büszkén megyek végig a falun - mondta elérzékenyülve a távozó polgármester. A lemondása végső indokaként egy ingatlanvásárlást jelölt meg. A falu egyik vállalkozója szeretett volna egy ingatlant vásárolni és felújítani a falu központjában négy új munkahelyet teremtve.

- Az egyházi épületet végül a volt polgármester vette meg, de azt senki nem kérdezte tőle, hogy felújítja-e, és teremt-e új munkahelyeket. Úgy gondoltam, hogy ha az egyház kivonul a testület mögül, akkor nekem ott már nincs helyem - fogalmazott Kozma Sándor, aki polgármesteri tisztségében utoljára szólt a lakossághoz. Arra biztatta a helyieket, hogy támogassák a testületet, és a fiatalabbak is kapcsolódjanak be a közösségi feladatokba. Kozma Sándor elmondta, hogy február 19-én lesz a polgármester-választás, addig Szakálné Berkes Erika alpolgármester látja el a feladatokat.

- Sajnáljuk a lemondást, de örülünk, hogy együtt dolgozhattunk - mondta az alpolgármester. Hozzátette, hogy továbbviszik, amit elkezdtek, a folyamatban lévő ügyeket befejezik.

(Az előzményekről itt és itt olvashatnak.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!