Hírek

2016.11.23. 14:37

Mától újra működik a CT a kórházban

Veszprém - Nem okozott gondot a betegellátásban az, hogy néhány napja elromlott a CT a veszprémi kórházban, a sürgős vizsgálatokat az Onkológiai Centrumban levő géppel elvégezték, közölte érdeklődésünkre Dávid Gyula főigazgató. Mint mondta, november 23-tól, szerdától ismét működik a gép.

Kovács Erika

Mint azt már korábban megírtuk, elromlott a CT gép a kórházban, és a betegek új időpontokat kaptak.

Érdeklődésünkre Dávid Gyula főigazgató kiemelte, ilyen esetek sajnos gyakran előfordulnak - a készülék bármely alkatrészének meghibásodása (amit aztán megrendelni, beszállítani és beszerelni kell) több munkanapra állítja le a vizsgálatokat - meghibásodott eszközzel nem lehet, nem szabad vizsgálatokat végezni. -Ez mindig így lesz, mondta.

-A programozható, azaz nem sürgős vizsgálatokat ilyenkor átszervezzük másik, közeli időpontra. Tartós hiba, eszközcsere esetén intézmények közötti átcsoportosításra is lehetőség van, ez meg is van szervezve, de nem nagyon volt rá szükség. A sürgősségi vizsgálatokat - szerencsés módon és nem véletlenül - nagyrészt el tudjuk végezni az Onkológiai Centrumban lévő CT-vel, ami ugyan nem erre a feladatra optimalizált, hiszen sugárkezelések tervezésére szolgál, de kisegítésként nagyon jól jön, fogalmazott.

Hozzátette: ilyen lehetőség nem sok városban van (ahogy korábban náluk sem volt "tartalék" CT); így CT hiány esetén az intézmények ilyen esetekben jól szervezetten átveszik a sürgősségi feladatokat egymástól, nem csak a CT-vizsgálatot, hanem sokszor egyes betegek teljes ellátását is. Sőt, a mentőszolgálat is eszerint szervezi a kórházba szállítást. Korábban Veszprémben is ezt a módszertant követték, hatékonyan és jól, biztonságosan működött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!