Hírek

2016.11.10. 10:40

Meg akarta védeni a szüleit - Egy év próbaidőt kapott

Ajka – Nem büntetést szabott ki, hanem intézkedést alkalmazott a bíróság arra a férfira, aki a szülei védelmére kelve garázdaság vétségét követte el.

Penk Tímea

Az elsőfokú ítélet bűnösnek mondta ki a vádlottat, azonban a bíróság osztotta a méltányos ügyészi indítványt, és egy évre próbára bocsátotta az elkövetőt. A vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, azonban az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

A középkorú, rendezett körülmények között élő férfit az idén május közepén a szülei hívták fel, hogy segítséget kérjenek tőle. Az idős házaspár arról számolt be, hogy tettlegességig fajuló családi konfliktus alakult köztük, valamint a velük együtt élő fiuk és menyük között. A vádlott a helyszínre ment, felindulásában a szomszéd kapujába rúgott, de ezzel kárt nem okozott. A korábbi vallomásokban az áll, hogy a férfi az árokba lökte sógornőjét, aki azonban emiatt nem kezdeményezett eljárást. A csütörtökön reggel tartott bírósági tárgyaláson a családtagok, élve a jogszabályi lehetőségükkel, megtagadták a vallomástételt, így a korábban elmondottakat sem erősítették meg.

A csoportvezetőként dolgozó férfi elismerte tettét, azt megbánta, és a családtagok is megbocsátottak. Magatartását a szülei iránt érzett féltéssel indokolta. Úgy fogalmazott, hogy túlreagálta a történteket, amikor a kerítésbe rúgott. Az autójából kivett csővel csak a levegőben hadonászott, azzal senkit nem bántott, ezzel ellentétes adat az eljárás során nem merült fel.

Az Ajkai Járásbíróság megállapította, hogy a nyilvános helyszín és a délutáni időpont miatt a cselekmény alkalmas a köznyugalom megzavarása, vagyis arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen. Számos enyhítő körülmény figyelembevételét a férfit egy évre próbára bocsátotta az elsőfokú bíróság. Az eljáró bíró ismertette, hogy ha egy évben belül a férfi szándékos bűncselekményt követ el, akkor a két ügy halmazati büntetést vonhat maga után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!