Hírek

2016.11.04. 07:22

Tájékoztatással küzd a tragédiák ellen - Motorozik és dobol a szóvivő

Elkötelezett vagyok abban, hogy hitelesen bemutassam az embert próbáló munkát, amit a tűzoltók végeznek. Másfelől hiszek abban, hogy tájékoztatással segíthetek a káresetek, illetve az esetleges tragédiák megelőzésében, érvelt hivatása mellett Helt Ákos tűzoltó törzsőrmester, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új szóvivője.

Kovács Erika

- Felkérték vagy jelentkezett a szóvivői posztra?

- Jelentkeztem rá, mert úgy gondoltam, hogy testhezálló feladat lesz számomra ilyen területen dolgozni. Nagyon boldog voltam, amikor a szép számú jelentkező közül engem választottak.

- Zökkenőmentesen történt az átállás?

- A szóvivői munkakör előtt a Várpalotai Hírcentrumnál, a televíziónál dolgoztam, szerkesztő-riporterként, mely az első munkahelyem volt. Ott akkor kezdtem dolgozni, miután a Pannon Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán diplomát szereztem, 2015-ben.  A hírcentrumnál értékes tapasztalatokat szereztem, amelyeket az itteni munkám során is kamatoztathatok. A két munkakör között nagy különbség van, a mostani sokkal összetettebb, több területet ölel fel és egy egész más embert kíván, de úgy gondolom, sikerül megfelelnem a feletteseim és saját elvárásaimnak is.

Fotó: Balogh Ákos

- Civilként hogyan sikerült ilyen rövid idő alatt átállni és felvenni egy egészen más ritmust egy rendvédelmi szervnél?

- Mindig kedveltem a szabályokat az életben, emiatt nem jelentett problémát egy fegyelmezett normarendszerben dogozni. Azt pedig nagyon fontosnak tartom, hogy a tűzoltók munkáját minél hitelesebben bemutassam, másfelől információkkal segítsem a káresetek megelőzését, nem beszélve az esetleges tragédiák megelőzéséről.

Hogyan tudja megteremteni az egyensúlyt munka és tájékoztatás között, például haváriánál éjszaka is hívhatják. Másfelől az újságírók mindenre kíváncsiak, ön viszont nem mindent mondhat el?

- Természetesen elsődleges cél a közvélemény pontos, precíz tájékoztatása, és a katasztrófavédelem minél teljesebb bemutatása. Azonban ezt minden esetben a jogszabályok betartásával lehet csak megtenni. Szerencsés helyzetben vagyok, mert a megyében a média képviselői partnerek a minőségi munkavégzésben.

- Mindig higgadtnak tűnik. Ez hogyan sikerül?

- Úgy gondolom, hogy csak abban az esetben hozhatunk jó döntést, ha a lehetőségekhez mérten minden helyzetben higgadtak maradunk. Meglátásom szerint ez a magatartás alapozza meg a korrekt, hiteles tájékoztatást is.

- Mi okozza a legnagyobb kihívást, illetve sikert?

- Kihívásként a nagy horderejű káresemények sajtómegjelenésének koordinálását említeném, ilyenkor nem ritka, hogy egyszerre sok emberrel forródróton tartjuk a kapcsolatot. Sikerként már az egészen kicsi dolgokat is értékelem, például azt is, ha valakinek egy cikkemmel, vagy szóbeli tájékoztatásommal segítettem. Emellett sikerként élem meg azt is, amikor a megyei vagy az országos médiumok hasábjain bemutathatom a Veszprém megyei tűzoltók munkáját.

- Mik a céljai?

- A célom, hogy a Veszprém megyében nap mint nap zajló katasztrófavédelmi tevékenységet a lehető legmagasabb szinten bemutassam nem csak megyei, de országos szinten is. Emellett szeretném a lakosságot naprakész, hasznos információkkal ellátni, melyek segítségével könnyebben megelőzhetők a káresemények.

- Mi a passziója, kedvelt időtöltése?

- Szabadidőmben szívesen megyek kulturális programokra, például koncertekre, kiállításokra, emellett szívesen tanulok újabb nyelvet a német és az angol mellé, például az olaszt. Nem maradhat el a sport, ezen belül is a foci. Mindemellett hobbi szinten dobolok is. A motorozás pedig a sport túra motoromon, hosszú évek óta fontos része az életemnek.

- Családja miként fogadja, hogy folyamatosan hívják az újságírók?

- Nagy szerencsém van a családommal, hiszen azt mondhatom, hogy eddigi döntéseim során mindig támogattak, és segítettek abban, hogy a megkezdett úton elérjem a céljaim. Úgy gondolom, hogy a biztos hátország sokat jelent jelenlegi hivatásomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!