Hírek

2016.11.13. 10:17

Telelnek már a balatoni hajók

Balatonfüred – Visszavonhatatlan jele a közelgő télnek, hogy a hajók kikerülnek a Balaton vizéből, hogy parton – a megfelelő karbantartás után –, állványon pihenve várják a tavaszt.

Forgács Ádám

A balatoni hajózásban október végétől április elejéig tart a holtszezon – mondta a Naplónak Csákány Pál a Balatonfüredi Yacht Club gondnoka. Október végén vannak az utolsó versenyek és utána megkezdődik a hajók kivétele a Balatonból.

A kisebb hajókat a kikötői darukkal veszik ki a vízből, míg a négy tonna felettieket autódaru segítségével juttatják a partra – magyarázta Csákány Pál.

- Minden hajónak saját állványa van. A partra emelés után nagynyomású géppel lemossák, megtisztítják a hajókat, majd egy speciális algásodás elleni anyaggal lekezelik a hajókat. A tisztítás után letakarják őket és megkezdik a téli pihenőidőszakukat – ismertette a gondnok.

Fotó: Nagy Lajos

Hozzátette: ezek megelőző jellegű intézkedések, melyeket minden szezon lezárásakor el kell végezni, hogy megóvják a hajók állapotát. Fontos, hogy a parton pihenő járműveket ne lepje be a hó, ne legyenek vizesek.

Március beköszöntével elkezdődik a nyüzsgés a kikötőben. A hajótulajdonosok megnézik hajóikat, megvizsgálják, mik azok a kezelések, javítások melyeket el kell végezni a szezon megkezdése előtt. A felkészített hajókat aztán április elejétől vízre lehet engedni. Mielőtt a hajók vízre kerülnek, elengedhetetlen, hogy algásodás gátló festékkel le legyenek kezelve – emelte ki Csákány Pál.

Vannak olyan hajók is az melyek állandó jelleggel a parton vannak, ezek versenyhajók, melyeket csak a verseny és edzés idejére engednek a vízre – árulta el a gondnok. Ezeket hajózás után rögtön kiveszik a vízről, algagátlót nem kapnak, mivel ez a kezelés lassíthatja a hajót.

A Balatonfüredi Yacht Clubban körülbelül száz hajót „teleltetnek". Ezek nagy részét a klub tárolja a parton, mivel a terület befogadóképessége véges, ezért vannak hajók, melyeket más telephelyeken tesznek partra, például a Hajógyári illetve fűzfői kikötőben – tudtuk meg a szakembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!