Hírek

2016.12.28. 15:21

Életet menthetünk! Ne menjük el az utcán fekvő ember mellett!

Megyei körkép - Nem lehet tudni, mi lehet annak az embernek a baja, aki az utcán fekszik, ezért minden esetben győződjünk meg arról, hogy mi történhetett vele, hangsúlyozta Dávid Gyula, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház megbízott főigazgatója.

Kovács Erika

Olvasóink gyakran jelezték, és mi is írtunk már több olyan esetről, amikor az emberek elmentek az utcán fekvők mellett anélkül, hogy meggyőződtek volna arról, mi lehet az oka ennek.

Úgy tapasztaltuk, hogy sokan amiatt nem mennek oda ilyenkor embertársaikhoz, mert úgy gondolják, túlzottan sok alkoholt ivott az illető, emiatt feküdt el az utcán, pedig – ahogy több esetben kiderült - nem mindig ez történik. Adódott arra is példa, hogy amiatt mentek el a földön fekvő ember mellett, mert az illető érthetetlenül beszélt, és róla azt hitték, részeg.

Aztán róla kiderült, cukorbeteg és emiatt lett rosszul, ugyanis ilyen esetben is előfordulhat az, hogy valaki zavartan beszél.

Dávid Gyula, a veszprémi kórház megbízott főigazgatója megkeresésünkre azonnal leszögezte, mindig menjünk oda segíteni a földön fekvő emberekhez! A legtöbb esetben – tette hozzá a kórház vezetője – valóban a túlzott alkoholfogyasztás a kiváltó ok.

-Azonban gyakran betegség az oka, ha valaki elfekszik az utcán. Mint kiemelte, a stroke, illetve a cukorbetegség, illetőleg szívinfarktus és hirtelen szívhalál miatt előfordulhat sajnos ilyen eset.

– Egy biztos, mindenkor menjünk oda a földön fekvő illetőhöz, soha ne menjünk el mellette, hívjunk hozzá segítséget, és ha nincs légzése, valamint keringése, alkalmazzuk az újraélesztést! Ennek technikáját, aki jogosítvánnyal rendelkezik, ismernie kell, és tanácsos lenne mindenkinek megtanulni!  Sohasem lehet tudni, mikor van szükség újraélesztésre, amivel életet menthetünk, fogalmazott a főigazgató.

Kiemelte, most, a téli időszakban fokozottan kell figyelnünk egymásra, hiszen a kihűlés veszélye miatt is fontos a mielőbbi segítség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!