Hírek

2016.12.17. 16:10

Nyugodt hétköznapok a Somlónál

KISBERZSENY - Karácsonyi táskába csomagolták az ajándékot a polgármesteri hivatal dolgozói csütörtökön reggel. Mindegyik csomagba tartós élelmiszer, tea, édesség került. Az ajándékot még aznap eljuttatták a helybeliekhez.

Tisler Anna

Mind a 34 háztartásba jutott a meglepetésből. Kisberzsenynek mindössze 95 bejelentett állandó lakosa van. Az önkormányzat, a háromtagú képviselő-testület mindenkinek szeretné örömtelibbé tenni nemcsak az ünnepeit, hanem egész évben a hétköznapjait is. Vannak, akik kisberzsenyiként élik egész életüket, jelenleg hárman 90 éven felüliek. Ketten 93 évesek, a képviselő-tesület tagjai a múlt hónapban köszöntötték 90. születésnapján Csuri Istvánt. A fiatalok, akik munkahely vagy családalapítás miatt nem kényszerülnek távolra, szívesen maradnak otthon. Nemrég épült a község szélén egy új ház, oda már be is költöztek a tulajdonosok, és készül egy másik is. Az egy diplomás fiatal otthona lesz.

Ferenczy Lajos polgármester alakosság karácsonyi csomagjaival

- Ma már a vidéki életforma sem hátrány, sőt, vannak olyan családok, amelyek kis falvakban képzelik el a jövőjüket, ott szeretnék felnevelni gyermekeiket - mondta Ferenczy Lajos polgármester. - Nálunk, Kisberzsenyben az alapszolgáltatások elérhetőek, óvodába, iskolába és sokaknak munkába ugyan utazni kell, de a tömegközlekedés is megoldott. Jellemző, hogy a munkaképes korú családokban van gépkocsi. A gyerekek Tüskevárra járnak, a dolgozók Ajkára vagy Jánosházára. A buszközlekedés jó, csak a délelőtt folyamán hat járat indul Ajkára.

Pappné Kovács Beáta mutatja a gyermekekkel közösen készített őszi dekorációt

Helyben a Start programban idén konyhakerti növényeket termeltek eladásra, és a lakosoknak is jutott abból. A bevételt visszaforgatják a termelésbe. Vásároltak traktort is. A napi tevékenységben és az önellátásban hét idős ember igényli a szociális gondozó segítségét. Falugondnokot is alkalmaz a község, az ő feladatai közé tartozik az ebédszállítás Tüskevárról. A községben működik bolt, és több helyről rendszeresen érkezik a mozgóbolt, ahonnan az alapvető élelmiszereket beszerzik a lakosok.

A község hitel nélkül gazdálkodott, így az önkormányzatok adósságkonszolidációjából nem részesült. Támogatásként a lakosságlétszám arányában csaknem 3 millió forintot kapott, az összegből tavasszal, amikor az időjárás engedi, az árkokat rendezik.

A templom kertjében állították fel a betlehemet

A községben két játszótér van, a szabványnak megfelelő játékokkal, bekerített területen. A gyerekek egyedül is közlekedhetnek, átmenő gépjárműforgalom alig van, a tömegközlekedésen kívül többnyire csak a helybeliek autói járnak az utakon. A polgármestertől megtudtuk, korábban néhány teherautó a településen át közelítette meg úti célját, de miután többször figyelmeztették a járművezetőt arra, hogy ezt közúti tábla tiltja, más útvonalat választottak. A balesetek megelőzésére saját erőből két közlekedésbiztonsági tükröt vásároltak, az egyiket a központban, a buszfordulóban, a másikat a temetőnél szerelték fel.

Lovász Attila és Takács István a jövő évi tűzifát válogatja

A polgármesteri hivatal udvarán közösségi kemencét építettek. A rendezvényeken befűtik és közösen sütnek benne. A lakók többsége összetartó, beilleszkedett. A falunap megszervezésében is segítenek. Idén minden résztvevő ajándékot is kapott, Kisberzseny-fotóval és felirattal hűtőmágnest és kulcstartót. Mind a száz darab elfogyott, sokat vidékről érkező érdeklődők kaptak. Karácsony előtt adventi koszorút készítenek a faluházban. Advent utolsó hétvégéjén a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár támogatásával Kurdi Róbert műsorát nézhetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!