Hírek

2017.01.05. 21:10

Már olcsóbb a csirke, de egyelőre elmaradt a roham

Az áfa csökkent, az ár is csökkent, de egyelőre nem nőtt a kereslet a tojás és a csirke után.

Piltman-Horváth Barbara

Január elsejétől csökkent a tojás és a csirke-, pulyka-, kacsa- és libahús általános forgalmi adója. Az eddigi 27 százalék helyett öt százalék áfát kell fizetni, így elviekben a termék árának csökkentésével is számolni lehet.

Grósz Edit eladó a jövő hétre várja a nagyobb rohamot, ugyanis akkor kapja meg az emberek többsége a fizetést és a nyugdíjat
Fotó: Pesthy Márton

Éppenhogy felocsúdtunk a karácsonyi és szilveszteri költekezésből, így igazán jó hír, hogy év elejétől olcsóbban kapjuk a tojást és a csirkét. - Egyelőre nem lehet érezni a forgalomnövekedést - mondta Grósz Edit eladó. - Még korai, jövő héten kapja meg a többség a fizetését és a nyugdíjat, utána várunk nagyobb rohamot.

Az eladó szerint még nem nagyon vannak tisztában az emberek az áfacsökkentéssel, a többség a pultnál veszi észre, hogy kevesebbet kell fizetnie, mint eddig.

A piacon megkérdeztük a vásárlókat, akik alátámasztották az eladó észrevételeit: a legtöbben nincsenek tisztában az áfacsökkentéssel, aki pedig olvasott róla, azt nem befolyásolta a vásárlásában. A vásárlók többsége egyáltalán nem azért vett húst vagy tojást, mert tudta, hogy olcsóbb lett.

- Még nincs nagy tömeg, a mai forgalomra nem mondhatom azt, hogy növekedett, eddig az év eleji átlag volt - mondta Osváthné Nagy Krisztina, egy tojásbolt eladója. - Nem az áfacsökkentés miatt vannak ennyien.

Osváthné Nagy Krisztina eladó szerint egyelőre átlagos a forgalom, és a vásárlók csak a boltban veszik észre, hogy olcsóbb lett a tojás
Fotó: Pesthy Márton

- Azt még nehéz megállapítani, hogy mekkora forgalomnövekedéssel jár ez majd - válaszolta megkeresésünkre a Farm Tojás Kft. ügyvezetője. - A későbbiekben már jobban látjuk a változást. Egyelőre azt el lehet mondani, hogy a vevők többsége a boltban szembesül az árak csökkenésével.

Kertész Tamás azt is hozzátette, a legtöbb vásárló azt hiszi, ők csökkentették az árat, nem pedig az adócsökkentés okozza.

Az áfacsökkentés hatásáról tehát még korai beszélni, azt mindenesetre megfigyelhetjük, hogy minden vevő örül a kedvezőbb árnak, még ha csak a boltban szembesül is vele. Az általános forgalmi adó csökkentését akár el is nyelhette volna a termelő, azaz a különbséget bezsebelve megtarthatta volna korábbi fogyasztói árait, így nagyobb haszonra tehettek volna szert. A termelők többsége azonban úgy gondolkodott, hogy a várható nagyobb forgalom ki fogja egyenlíteni ezt a különbséget. Az árak csökkentésével talán olyan emberek is meg tudják vásárolni ezeket az élelmiszereket, akik korábban nem engedhették meg maguknak, pedig az egyik legfontosabb a táplálkozásban a fehérjebevitel.

A nagy roham mindenesetre egyelőre elmaradt, az ünnepek alatti költekezés után ez logikus is.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Cseh Irén: - Tudtam, hogy csökkent a tojás és a baromfi áfája. Mindig sok ilyen terméket vásárolok, mert nagyon fontos fehérjeforrás. Nem befolyásol a vásárlásomban, mindenesetre természetesen jól érint, hogy alacsonyabb lett az ára.

Nyilas Imréné: - Tisztában voltam vele, hogy csökkent az általános forgalmi adó, nem ezért vásároltam csirkehúst. Egyébként is mindig azt szoktam venni, leginkább tanyasi csirkét, nem befolyásolt különösebben az áfa miatti árcsökkentés.

Gaál Gyula: - Tudtam róla, hogy csökkent a tojás és a csirkehús áfája, de nem befolyásolja a napi bevásárlásomat. Így is, úgy is meg kell venni, legfeljebb több pénz marad más költségekre. Személy szerint úgysem tudok hatással lenni az árakra, csak elfogadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!