Hírek

2017.01.13. 20:45

Agytorna az ebéd mellé - Étlaphoz számológép

Veszprém - Elmegy étterembe ebédelni. Kér egy rántott húst rizzsel és limonádéval, de nem tudja megenni az egész adagot, elcsomagoltatja.

Piltman-Horváth Barbara

Mekkora áfát fizet?Az új, éttermi áfa néven elhíresült szabályozás szerint megkülönböztetünk ebédet az ebédtől, attól függően, hol eszünk. Vannak még homályos pontok, de kezd egyre jobban körvonalazódni, mi, merre, mennyi.A legegyszerűbb megfogalmazás szerint az elvitelre kért étel 27 százalékos, a helyben fogyasztott 18 százalékos áfával adózik.

A kérdezett matematikai példára pedig egyszerű a megoldás: mivel eredetileg helyben szerette volna megenni az ebédet, ezért 18 százalékos áfával számolnak az étteremben.A Nemzeti Adó- és Vám-hivatal nemrég kiadott iránymutatásai már egész egyértelműek, az almafröccsel azonban még a régi motoros vendéglátót is meg lehet fogni, most akkor mekkora az áfája.

- Nem túl egyszerű a szabályozás, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legutóbb ki-adott iránymutatásával már egész jól el lehet igazodni a számok között - mondta megkeresésünkre Márkus László, a Betekints Hotel tulajdonosa.

Dócs János felszolgáló nyújtja át a számlát a vendégeknek az étteremben. A hivatalos papíron tételenként látszik az áfa elszámolása
Fotó: Pesthy Márton

Vannak dolgok, amiket nem igazán értünk - mondta. - Például a dolgozóknak biztosított étkezés és a közétkeztetés is 27 százalékos áfakörben maradt, ugyanígy az elvitelre kért ételek is. Biztos vagyok benne, hogy nemsokára ezek is tisztázódnak.

Amint biztosan tudni lehet, hogy a helyben készített, nem alkoholos ital, mint például a tea, kávé, limonádé és a helyben fogyasztott étel is 18 százalék áfaköteles, de a helyben készített jeges teát is 18 százalékon adhatják. Ha azonban ugyanezeket az ételeket, italokat már kitelepülésen kínálja a vendéglátós, már 27 százalékkal adózik.

Mindennaposnak számít, főleg, ahol nagyobb adagot szolgálnak fel, hogy a vendég nem tudja megenni az ételt, a maradékot szeretné elcsomagoltatni. -Ebben az esetben is 18 százalék az adókulcs, hiszen eredetileg helyben szerette volna elfogyasztani, és nagy részét valószínűleg el is fogyasztotta az étteremben. Ha azonban elvitelre kéri az ételt, később azonban mégis úgy dönt, hogy helyben eszi meg, akkor is 27 százalékos az áfája. Minden esetben az eredeti szándék számít - magyarázta a tulajdonos.

A kevert italokkal is tisztában volt Márkus László, tudta, hogy az ír kávé például alkohol tartalma miatt egyértelműen a 27 százalékos italok közé tartozik, hiába kávékülönlegességként értékesítik. Az almafröccs áfájának a tulajdonos utánakérdezett, de egy telefonnal kiderítette, hogy 18 százalékos.

Egy új információval is szolgált a szakember: Érdemes tudni, hogy a 18 százalékos áfával vásárolt étel után fizetett szervízdíj is a 18 százalékos áfa alá tartozik- adta tudtunkra.

Egyelőre érdemes böngészni a kapott blokkot, abból talán kiderül, mit mennyért, milyen áfával fogyasztottunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!