Hírek

2017.01.25. 16:40

Tükör az eredményekről

Veszprém - A félévi bizonyítvány jó támpont ahhoz, hogy ki lehessen értékelni, milyen irányba alakul a tanulmányi teljesítmény.

Kutasi Zsófia

Az általános és középiskolákban a napokban zajlik a félévi bizonyítványok kiállítása és átadása. A diákoknak és szüleiknek is fontos esemény ez, mivel kiderül, milyen irányba tart a tanulmányi eredmény, kell-e javítani bizonyos osztályzatokon.

Horváth Szilárd, a Deák Ferenc Általános Iskola igazgatója elmondta, az iskolában január 20-án fejeződött be az első félév, január 23-án tartották az osztályozó konferenciát. A konferencián a nevelőtestület az osztályfőnökök vezetésével, pedagógusok részvételével kiértékelte a tanulók eredményeit, a magatartás és szorgalom jegyeit, a tanulmányi eredményeket. Az értékelés bekerül az ellenőrzőbe, melyet pénteken kapnak kézhez a gyermekek.

Az intézménybe jelenleg 775 tanuló jár, az iskolai átlag a magatartás és a szorgalom esetén egyaránt 4,3.  Az igazgató szerint a félévi bizonyítvány nyújt egy összegzést, mutat egy tükröt az addig elért eredményekről. Megálló a tanév felénél, amikor lehet dönteni arról, jó-e az út, melyen a gyermek halad, kell-e esetleg valamiben javítani. A végzősök számára ez egy nehezebb időszak, mivel a középiskolai felvételik január 21-én zajlanak.

A témáról Jutasi Mónika pszichológust kérdeztük. A szakember szerint a félévi bizonyítvány fontos visszajelzés a szülőnek arról, hogyan halad gyermekük az iskolában. Különösen az első osztályt kezdő, vagy új iskolába került gyermekeknél igaz ez.

- A legnagyobb stressznek a nyolcadik osztályosok vannak kitéve, mivel a félévi osztályzatok számítanak a továbbtanulásban, és minden nap azt hallják, milyen nagy a tét. Mivel a lezárás előtti hetekben sok számonkérésen kellett megfelelni a diákoknak, jó lenne, ha kisebb tempóra válthatnának az iskolában. A nyolcadikosoknak és az érettségizőknek, ha kimerülés tüneteit mutatják vagy akár „csak” mondják, igazoljanak néhány napot a szülők.

Pihentető fekvés, kiadós alvások, séta a szabad levegőn mind jótékonyak lehetnek a komoly szellemi megterhelés időszakában. Kisebb gyermekeknél a félévi eredményt ne vegyük véresen komolyan, inkább használjuk támpontnak: ebből kiindulva a gyermekkel közösen megfogalmazhatunk célkitűzéseket az év végére vonatkozóan.

Mindig az egyéni képességekből induljunk ki. Amiben ügyes a gyermek, amit könnyen tanul, abban reális lehet a jó, vagy év végére eggyel jobb jegy elérése. Ami pedig nagyon nem illik a gyermek alkatához, ott díjazzuk az erőfeszítést, és elégedjünk meg a közepes eredménnyel – fogalmazott Jutasi Mónika.

A pszichológus azt tanácsolja, nézzük meg a jobb jegyeket a bizonyítványban, keressünk olyat, amiért elismeréssel szólhatunk. Például: „tudom, hogy az idén milyen sok időt fordítottál a rajzaidra/ a verstanulásra/ a mértékváltás gyakorlására és most ez a jegyed is mutatja.” Lehet olyan jegy is, amiben nem tükröződik a gyermek befektetett munkája, érdeklődése. Keressük meg, mi lehet a hiba! Gyakran érdemes a tanárral közösen felderíteni ezt.

Szövegértési probléma, rossz tanulási stratégia, időbeosztási gondok, de akár tanulási zavar is állhat a háttérben.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE:

Sebők Dávid

Mindig izgultam bizonyítvány- osztáskor, az stresszes időszak volt nekem. Ezért nem volt mindig könnyű az iskolában, volt, ami nehezebben, volt, ami könnyebben ment. Ettől függetlenül szerettem a diákéveket. Az iskola után elkezdtem dolgozni, Veszprémben vállaltam munkát, Nyírbéltekről utaztam ide.

Vigh Éva

Humán beállítottságú voltam, a magyart, a történelmet szerettem. A szüleim ezt megértéssel fogadták. Nagyon szerettem iskolába járni, úgy vélem, jeles tanárok, tanítók akkoriban voltak. Nem volt különösebb gondom a tanulmányokkal, nem izgultam, amikor bizonyítványosztásra került sor.

Lukács László

Nagydémen és Lovászpatonán tanultam. Nekem könnyű volt az iskola, jó felfogású, könnyen tanuló diák voltam, sőt, a matematika terén csodagyerek kategóriába soroltak. Édesanyámnak a legkedvesebb napjai a szülői értekezletek voltak, mert mindig csak jót és dicséretet hallott rólam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!