2017.02.25. 21:46
Az igazi a füstölt húsos - Kocsonyafesztivál Balatonrendesen
Balatonrendes – Tizedik alkalommal is teltházat vonzott a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportjának Kocsonyakavalkádja.
A versenyen a legjobb kocsonyát idén Sápi Edit főzte, a második helyezést Lenner István érdemelte ki, a harmadik helyre pedig Gáspár Istvánné főztje került. A hét versenyző kocsonyáit Szita László, Pécsi Lajos, és Horváth István bírálta ebben az évben is. Szerintük a jó kocsonya titka a megfelelő fűszerezés, különös tekintettel a fokhagyma és a só mennyiségére, valamint egy kis füstölt hús sem hiányozhat a tányérból.
A babérlevél és a bors az alapfűszerezéshez tartozik, de az erős paprika sem árt bele, mértékkel. Megegyezett a zsűritagok véleménye abban, hogy a hús semmiképpen sem maradhat ki a kocsonyából, hiszen a zselatinnal készülő vega kocsonya nem igazi kocsonya. Külön elnyerte a tetszésüket az első helyezett disznófejet formázó főztje, amelyből még a malac orra sem hiányzott, ilyet ma már ritkán lehet látni. Akadt azonban kevéssé fűszerezett és túlsózott kocsonya is.
A zsűriben idén is Pécsi Lajos, Horváth István és Szita László bírálta a balatonrendesi kavalkád versenyén indult kocsonyákat
A versenyzők közül mindenkié gusztusos, tiszta étel volt, világosabb, vagy sötétebb lével, attól függően, hogy mennyi füstölt húst tartalmazott. Többen kreativitásukat bizonyítva dekorálták ki a tányért csili paprikával, citrom karikával, lilahagymával, itt azonban ez mit sem számított, a zsűri sokat kóstolt tagjait az ízek fogták meg igazán. A 13 éves, 24 tagú helyi csoport a családtagok segítségével a programra idén is 130 tányér kocsonyát főzött, hogy a versenyen minden érdeklődőt megvendégelhessenek. Tavaly kifejezetten erre az eseményre szereztek be száz porcelán tányért.
Kalász Istvánné a 130 tányér kocsonya között
Hiszen ilyenkorra minden évben zsúfolásig megtelik a kultúrház, nem volt ez másként idén sem. A helyiek mellett a nyaraló tulajdonosok és a vidékiek sem hiányoznak, kicsik és nagyok kocsonyát ettek. Az egyesület vidéki csoportjainak vezetői Keszthelyről, Ábrahámhegyről, Csopakról, Balatonfüredről, Aszófőről, Badacsonytomajról ugyancsak megtisztelték jelenlétükkel a rendesieket. Az egyesület elnöke, Szauer Rózsa köszöntő beszédében méltatta a helyi csoportvezető, Kalász Istvánné töretlen lelkesedését.
A csoportvezető pedig elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt egy miskolci kocsonya versenyről hozta a megmérettetés ötletét, amelyet az ő példájukat látva időközben a badacsonytördemiciek ugyancsak sikerrel meghonosítottak. Bár ott csak a szépség számít, Rendesen pedig a kocsonyák íze a legfontosabb. A lényeg, hogy ilyenkor sokan együtt lehetnek, jót beszélgetnek a vacsora mellett. Így volt ez idén is, a csoport tagjai műsorral és tombolával szórakoztatták a kocsonya rajongókat, akik késő estig mulattak a kultúrházban.
A helyi csoport legközelebb március 27-én a Víz világnapjára vár mindenkit a pálkövei strandra, ahol a Balaton koszorúzása mellett a gyerekeknek szintén szerveznek programokat.