Hírek

2017.02.05. 17:10

Elfagyott vízórák: nekünk kell kifizetni!

Az elmúlt hónap extrém hideg időjárása nem hozott sok pozitívumot számunkra, hacsak nem a befagyott Balatonra gondolunk.

Piltman-Horváth Barbara

A víz viszont nemcsak a tavakban fagyott be, de könnyen okozhatott károkat a vízmérőkben és vízvezetékekben is.

- Veszprém megyében a szolgáltatási területünkön január 31-ig összesen 467 darab vízmérő fagyott el - tájékoztatott Kizlinger András, a Bakonykarszt Zrt. értékesítési osztályvezetője. - A hideg nemcsak a vízmérőkben, de a vezetékekben vagy csatlakozási pontokon is kárt okozhat.

Kizlinger András, a Bakonykarszt Zrt. értékesítési osztályvezetője egy elfagyott vízórát mutat
Fotó: Balogh Ákos

A víziközmű-szolgáltatásról szóló jogszabályok, a Bakonykarszt Zrt. üzletszabályzata, valamint a felhasználókkal kötött közszolgáltatási szerződés is rögzíti, hogy a fagy elleni védelemről a felhasználó köteles gondoskodni. Ha a megfelelő óvintézkedéseket a felhasználó nem teszi meg, és a vízmérő elfagy, a felhasználó köteles megtéríteni hibaelhárítás költségeit. Ezeket pedig befolyásolják - a vízmérő elfagyása mellett - az esetleges további műszaki beavatkozás költségei is.

- Ha a felhasználó a vízmérő rendellenes működését vagy hibáját, sérülését észleli, köteles azt a víziközmű-szolgáltatónak haladéktalanul bejelenteni, hogy az esetleges további károk meg-előzhetőek legyenek - mondta az osztályvezető. - A hideg ellen érdemes védekezni, ezt az aknafedél hungarocell- vagy kartonpapír-szigetelésével tehetjük meg, ezenkívül érdemes ellenőrizni, nincs-e víz az aknában, helyén van-e az aknafedél - tanácsolta Kizlinger András. - Ha az akna nem elég mély (legalább 90 centiméter), vagy ha oldal-irányból is lehűlhet, a vízmérőt és az aknában lévő vízvezetéket is tanácsos betakarni jó hőszigetelő anyaggal (például ásványgyapot, hungarocell), majd arra PVC-fóliát teríteni. Kiemelt figyelemmel kell lenni azon vezetékszakaszokra is, amelyek kevésbé védett helyen (falon kívül) vannak, ezeket is célszerű szigetelőanyaggal védeni.

A nyaralók vagy vidéki házak különösen ki vannak téve a fagyás veszélyeinek, érdemes ezeket a rendszereket vízteleníteni a téli időszakra.

Bajt azonban nemcsak a fagy, de az olvadás is okozhat. - Mindenképpen javasoljuk felhasználóinknak, hogy a nyaralókban, hétvégi házakban minél előbb végezzék el a vízóra, a vezetékrendszer és csatlakozási pontok ellenőrzését, mert az időjárás enyhülésével - az esetleges elfagyást követően - nagyobb károk keletkezhetnek, ez pedig a rendszeres ellenőrzéssel elkerülhető - tanácsolta a szakember.

A Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. is hasonlókról tájékoztatta lapunkat, Veszprém megyei szolgáltatási területükön 616 vízmérő óra fagyott el.

- Amennyiben csupán mérőcseréről van szó, ez nagyjából 28 ezer forint költséget jelent, azonban, ha a szerelvények is elfagynak, tovább növekedhet az összeg - mondta Rákóczi Zsuzsa kommunikációs csoportvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!