Hírek

2017.03.12. 13:05

A jó hangulat nem pénz kérdése - Bor-és pogácsasütő verseny Fajszon

Veszprémfajsz – A borok között egy rosé, a pogácsáknál a sajtos-fokhagymás-krumplis-tekerős volt a nyerő.

Molnár Sándor

Bor-és pogácsasütő versenyt rendezett szombaton a Veszprémfajszért Egyesület. A kultúrházat megtöltötték a versenyzők és az érdeklődő barátok, családtagok, akiknek fontos szerep jutott az összejövetelen. A négytagú zsűrin kívül, a résztvevők is értékelték a versenyen induló borokat és pogácsákat. Éppen úgy, mint a bírák – a közönség tagjai is egytől-ötig pontozták az értékelőlapon a benevezett és mindenki által megkóstolt finomságokat. A fantázia névvel és sorszámmal érkező italok és ételek hamar elfogytak a poharakból, illetve a kínáló tányérról.

Több, mint tíz éve jár már zsűrizni a versenyre Krámli József a szomszédos Nemesvámosról.

Krámli József zsűrielnök véleményt mond az egyik versenyre benevezett borról Fotó: Molnár Sándor

– Fajszon a borok színével és tisztaságával nincs gond. Az illat viszi el egy picit negatív irányba őket. Valószínűleg zömében fahordóban érlelt borokról van szó és a kénezés időpontja a borvenysenyhez viszonyítva lehet, hogy közel van. Ha most azt mondjuk a borra, hogy kénes, az lehet, hogy két hét múlva már tökéletes lesz, de nekünk a mostani állapotát kell figyelembe venni – avat be a részletekbe a zsűri elnöke, aki a Balatonvin Borlovagrend tagja.

Elmondja még, hogy az idei versenyre hétféle bort neveztek a gazdák. A győztes, Mester József roséja lett. A rosé divatos bor. Könnyű, minden alkalommal felhasználható és nagyon kellemes „beszélgető" bor, amelyet hamar meg kell inni, nem szabad hagyni, hogy elöregedjen. A versenyen rizlingekkel indultak még a gazdák, akiknek általában a Balaton északi oldalán, Csopak környékén van szőlőjük.

Fertigné Széll Erika és Kiss József sorban mutatták be a zsűrinek a versenyre benevezett pogácsákat Fotó: Molnár Sándor

A pogácsasütő versenyre 11 féle pogácsát neveztek be a háziasszonyok. Sütöttek többek között : Tökös-zöld-ördögöt, Góbé kedvencét, Hétköznapit, Minek nevezzelek-et és Köles-lenmag-juhtúrósat.

A versenyt Kónya Angelika nyerte a Sajtos-fokhagymás-krumplis-tekerős fantázia nevű finomsággal és ő hozta el a harmadik helyezést is. A közönségdíjat Stumpfhauser Mária sajtos pogácsája kapta.

– Magában egyedül a borverseny megrendezése kévés lenne, így a pogácsasütővel kiegészülve kereknek tűnik az este. Úgy oldunk meg mindent, hogy lehetőleg pénzbe ne kerüljön, mert abból kevés van. Itt az elismerés a lényeg és a jó hangulat, hogy mindenki jól érezze magát – vélekedik Kiss József, a szervező Veszprémfajszért Egyesület alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!