Hírek

2017.03.09. 21:30

Kanyaró: a szakemberek szerint nincs járványveszély

Az elmúlt egy hétben közel harminc kanyarógyanús esetet észleltek országosan, a szakemberek szerint azonban nem kell járványtól tartani.

Marton Attila

A makói kórházban múlt hétvégén rendeltek el zárlatot, miután több dolgozónál is jelentkeztek a betegségre utaló tünetek. Romániában kanyarójárvány van, 2016 eleje óta több mint háromezer beteget regisztráltak, a Csongrád megyei kórházba vélhetően egy Romániából érkezett beteg hurcolta be a betegséget.  Az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa, Oroszi Beatrix a hét elején arról beszélt, Magyarország járványügyi helyzete stabil, a lakosság a Makón észlelt kanyarómegbetegedések miatt nincs veszélyben. A megyében utoljára 2001-ben fordult elő a megbetegedés, közölte kérdésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal Nép-egészségügyi Főosztálya.

Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltást. A hatvanas és hetvenes években több kanyarójárvány is pusztított, így a 47 évesnél idősebbek többsége átesett a betegségen, s ezzel élethosszig tartó védettséget szerzett. Akik 1969 és 1989 között születtek, egy oltást kaptak, a betegség elleni  védettségük azonban az idő  múlásával csökkenhet, közölte a kormányhivatal nép- egészségügyi főosz-tálya.

Csonka Nikolett kap védőoltást Hajdu László veszprémi gyermekorvostól. Hazánkban 1989 óta két dózis oltóanyagot adnak be a kanyaró ellen, a védőoltások 99 százalékos védelmet biztosítanak a betegség kialakulása ellen. Felvételünk illusztráció
Fotó: Pesthy Márton

Hajdu László veszprémi házi gyermekorvos ezt azzal egészíti ki, hogy a 28 és 47 éves korosztály tagjai megfertőződhetnek a betegséggel, terjeszthetik is azt, ám a szokásosnál enyhébb tünetek jelentkezhetnek náluk. A szakember kiemelte, amennyiben valaki ezekbe a korosztályokba tartozik, vagy 47 esztendősnél idősebb, de nem esett át a betegségen, mindenképpen ajánlott be-adatnia a védőoltást, ha olyan országba - például Románia - tervez utazást, ahol jelenleg járvány van.

- A kanyaró egy vírus által okozott megbetegedés, amely cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 10-14 nap. A kiütések megjelenése előtt és múltával négy napig fertőz. A betegség lázzal, kötőhártya-gyulladással és köhögéssel jár. Jellegzetes tünetei az arcon és később a törzsön is megjelenő, általában nem viszkető kiütések, valamint a szájnyálkahártyán látható úgynevezett Koplik-Filatov- foltok - magyarázza a szakember. Bár az utóbbi másfél évtizedben szinte teljesen eltűnt Magyarországról a kanyaró, ám jellegzetes tünetei miatt nem kell attól tartani, hogy az orvosok ne ismer- nék fel a betegséget, húzza alá a gyermekorvos, aki megjegyezte, a legnagyobb kockázatnak a 15 hónaposnál fiatalabbak vannak kitéve, náluk a tünetek súlyos szövődményekkel járhatnak.

A járványügyi zárlatot jelző tábla a makói kórház bejáratán
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

A kormányhivatal népegészségügyi főosztályától megtudtuk, amennyiben kanyaró gyanúja felmerül, az orvosnak bejelentést kell tenni az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat elektronikus járványügyi felügyeleti rendszerében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!