Hírek

2017.03.10. 21:02

Orvosi feladatokat vehetnek át az ápolók

Orvosi alapfeladatokat vehetnek át a diplomás ápolók, akik hat szakápolói specializációban jelentkeznek mesterképzésre.

Marton Attila

Ősszel három egyetemi képzőhelyen hat szakmai területen indul el a szakápolók egyetemi mesterképzése. A másfél éves képzés alapellátási és szakellátási területeket is érint, az egyes képzőhelyek egyelőre húsz férőhellyel indítják el az oktatást. Betlehem József, az Emmi miniszteri biztosa korábban arról beszélt, a képzést elvégző ápolók például magasvérnyomás-, véralvadásgátló-, cukorbetegség- kezelést, valamint sebészeti területen a reakciómentes sebek kezelését, varratok be- és kihelyezését vagy az első műtéti asszisztensi feladatokat végezhetik el. Van létjogosultsága a képzés elindításának és a nondoktori diplomának, a változtatás a betegekre nem jelent kockázatot – mondta Horváth Ferencné.

Horváth Ferencné, a Csolnoky Ferenc Kórház ápolási igazgatója hangsúlyozta, a mesterképzéssel rendelkező ápolók nem váltják ki az orvosokat, azonban a megszerzett, kibővített hatáskör hasznos lesz a betegeknek, ugyanis sok esetben rövidülhetnek az ellátási folyamatok. Meg kell határozni és az ellátási folyamatba be kell építeni, mely tevékenységeket végezhetnek el a mesterképzést teljesítő ápolók.

Tény, hogy a tervezett feladatok közül többet már ma is ellátnak az ápolók, ám a felelősségi körök nem mindig tisztázottak, a non-doktori rendszer felállításával egyértelműen delegálhatók majd bizonyos tevékenységek. Az ápolási igazgató elmondta, a Csolnoky kórházból is akadt érdeklődő az új képzés iránt, a következő években pedig várhatóan többen is elvégezhetik azt. Megjegyezte, azoknak az ápolóknak, akik elvégzik a képzést, a diploma felelősséggel, szakmai előrelépéssel és minden bizonnyal anyagi előnyökkel is jár majd. A szakember felhívta a figyelmet: a mesterképzés természetesen nem csökkenti az ápolóhiányt, ezt a fiatalok bevonásával lehet elérni: ebbe az irányba hatnak a szakgimnáziumi változtatások és a kórházakban a gyakorlati oktatás fejlesztése, valamint a klinikai demonstrációs egység kiépítése, ahol valósághű szimulációs eszközökön tanulhatnak a jövő ápolói.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!