Hírek

2017.03.10. 15:27

Szilágyságit járnak Montevideóban

Kiscsősz - Bakonyi és szilágysági táncokat sajátít el az Uruguayból, Argentínából és Brazíliából érkező hatvan néptáncos. Ők mindannyian kivándorolt magyarok leszármazottai.

Tisler Anna

Kovács Norbert Cimbi Kiscsőszön élő örökös aranysarkantyús néptáncostól, a népművészeti ifjú mesterétől megtudtuk, hogy a csoport április 7-én érkezik Budapestre, onnan Erdélybe utaznak, majd április közepén mennek Kiscsőszre, ahol 6 napot töltenek. A szállásuk is a községben lesz, így a tánctudásuk gyarapításán túl megismerkednek a falusi hétköznapokkal.  A csoport tagjai közül többen már jártak Kiscsőszön.

Kovács Norbert segíti az uruguayi magyarokat hagyományaik őrzésében
Fotó: Penk Tímea

A kapcsolat öt éve kezdődött. Azóta a távoli földrészen élő magyarok harmadszor érkeznek Kiscsőszre. Cimbi már kétszer járt Uruguayiba oktatni, egyszer pedig Brazíliába is meghívták. A táncosok már a harmadik és negyedik generáció tagjai, de fontosnak tartják, hogy kötődésük megmaradjon elődeik hazájához,  őrzik a nyelvüket és a kultúrájukat. Uruguayiban működik a Tündérkert néptánccsoport, amelynek tagjai már többször jártak Magyarországon. Néhányan egy évet töltöttek ösztöndíjjal Budapesten, ahol a nyelvtanulás és tánc mellett az irodalommal és az építészettel ismerkedtek.

Hazatérve átadták tudásukat a Magyar Otthon tagjainak. Montevideóban 1936-tól működik ezen a néven a magyar közösség kulturális központja, ahova több százan járnak rendszeresen. Az intézmény keretein belül működik a Tündérkert tánccsoport Jankovics Károly vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!