Hírek

2017.03.01. 16:34

Nemezelő tapolcai ovisok

Tapolca – A Kertvárosi Óvoda Barackvirág tagintézményében fontos, hogy a néphagyományokkal közelről is megismerkedjenek a gyerekek.

Tóth B. Zsuzsa

Az óvodában a  néphagyományok, a hagyományápolás átszövi az egész évet. Kezdődnek az ünnepek a Mihály nappal, majd a Márton nappal és a karácsonyi ünnepkörrel folytatódnak.  Megünneplik a  farsangot, nem felejtik el a  zöldágjárást, a  húsvéti népszokások felelevenítését. A pedagógusok törekednek rá, hogy a gyerekek minden évben megismerjenek egy olyan régi népi mesterséget, amely ma már kevéssé fellelhető.

A Barackvirág óvodában a nemezeléssel is megismerkedtek a gyerekek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Tavaly a kosárfonó és a fazekas munkájába pillanthattak bele, de voltak már  gyertyaöntőnél is. Egyre kevesebb az a népi kismesterséget folytató alkotó, akit meglátogathatnak még, de az óvónők felkutatják valamennyit a környéken. Korábban  Keszthelyi Eníd   kézműves őket tanította nemezelni, most a gyerekeknek mutatta meg a mesterség fortélyait. Beszélt  arról, hogy miből és miként készül a gyapjú, amit egyébként ismernek a kicsik, hiszen  naponta találkoznak vele, akárcsak a vesszővel, agyaggal. Az óvodában mostanában  például a hóvirág szirmait készítették abból, valamint  húsvétra a báránykás díszeket. Most nemezből mind a hat csoportban cseperedő 152 gyerek gyúrt magának egy-egy kis labdát.  A  hagyomány őrzés a  mindennapokban is megjelenik az óvodában, hiszen állandó kiállítást rendeztek a pedagógusok a folyosón, hogy az ovisok láthassák, mit használtak elődeik egykor például a konyhában, vagy a kerti munkákhoz.   Az óvónők vallják ugyanis, hogy múltunk nélkül nincsen jövőnk sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!