Hírek

2017.04.10. 10:43

Hagyományőrző vendégcsalogató medvehagymás programok

Bakonybél – Óriási érdeklődés mellett rendezte meg tizedik alkalommal a Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület és a Bakonybéli Szállásadók Baráti Köre a Medvehagymás Napokat.

Müller Anikó Hanga

A kétnapos program mindkét délelőttjén különböző hosszúságú és nehézségű vezetett túrákat indítottak, rövidebb sétát a mészégető kemencékhez, hosszabbat a Witt-kilátóhoz. Sétavonattal a hubertlaki Gyilkos-tóhoz lehetett eljutni, de sokan e járműre szállva néztek körbe a faluban.

A tájház udvarára folyamatosan ki lehetett volna tenni a teltház táblát, vonzotta az érdeklődőket a gasztronómiai bemutató és kóstoló, ahol a medvehagymáé volt a főszerep. Olyan ételeket, italokat kínáltak, melyek mindegyike tartalmazott medvehagymát. Nagy üstökben fortyogott a vadragu, a babgulyás, volt zsíros kenyér, langalló, fasírozott, lángos, pogácsa, kosárka, tekercs, lángos, körözött, pesto, ágyaspálinka.

Nagy sikere volt a medvehagymás ételeknek
Fotó: Müller Anikó Hanga

Az ételek mellé a recepteket is megosztották a vendéglátók. Elfogyott négyszáz liter leves, több mint hatszáz lángos, melynek elkészítéséhez hatvan kiló lisztet használtak fel. Kiegészítő programként Bakos György a medvehagyma és a tavaszi gyógynövények jótékony hatásáról tartott ismertetőt, Felföldi Andrea szakvezetést a tájházban, a vidám hangulatot Szabó Dani és Schögl Attila harmonikamuzsikája fokozta, a résztvevők közös éneklését kísérve.

– A Guzmics egyesület egyik legnagyobb rendezvénye a medvehagymás napok, melyre minden évben közel kétezer vendéget várunk, célunk az, hogy az áprilisi hétvégén vendégeket vonzzunk a faluba. A helyieken kívül mindig sok a résztvevő a környező településekről is, de sokan érkeznek visszatérőként és távolabbról is, kimondottan e program kedvéért, melyet óriási összefogással tudunk megvalósítani.

A szervezésben, lebonyolításban segítenek a szállásadók, az önkormányzat dolgozói, az óvónők, a nyugdíjas klub tagjai és Márkus Zoltán polgármester úr is, mondta el Bakonyvári Andor egyesületi elnök. Sokan érkeztek a megye minden vidékéről, Veszprémből, de távolabbról, Budapestről is, Százhalombattáról pedig különjárati busszal jött egy csoport.

A vidám forgatagban árusok kínálták kézműves termékeiket, sajtokat, mézeket, lekvárokat, gyógynövény kivonatokat, pestokat, szörpöket, édességeket, savanyúságokat, s vásárolhattak az érdeklődők a Bakonyról, Bakonybélről, a medvehagymáról írt kiadványokat is.






Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!