Hírek

2017.04.25. 12:31

Rajtunk múlik a magyar bor jövője - Megnyílt a Szent György-hegyi Napok XXV. rendezvénysorozata

Hegymagas - Jelentős érték, hogy sok ilyen szép hegyünk van, ez pedig egy olyan egyediséget, kuriózumot jelenthet a borok világában, ami meggyőződésem szerint mindig érdeklődésre tarthat számot.

Tóth B. Zsuzsa

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a XXV. Szent György-hegyi Napok idei eseményeit Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke kedden a Nyári pincénél.

Gratulált, hogy 25 éven át fennmaradt a hagyomány, amely mint mondta, dicséretes dolog.

- A rendezvény kötődik egy borversenyhez, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa pedig azt a stratégiát vallja, hogy a magyar bor igazi lehetőségei, jövője a helyi adottságokban van. Ezzel az értékkel megfelelő szakmai színvonalon, igényességgel kell bánnunk. Rajtunk múlik, hogy milyen lesz a magyar bor jövője, az abból élők perspektívája. A mai nap szép példa a mi hozzáállásunkra a hagyományokhoz.

A mi szakmai igényességünk, hozzáállásunk, mércénkkel szembeni elvárásunk jelentheti azt a stabil alapot, amire hosszú távon építhetünk – mondta Légli Ottó. A hegy körüli települések vezetőit, a borászokat köszöntve Knolmajer Ferenc, a Szent György-hegy hegyközség elnöke arról beszélt, hogy a Szent Gyögy-hegyi Napok programsorozata mára kiteljesedett, országos, sőt, nemzetközi hírnévre tett szert.

Kedden megnyílt a Szent György-hegyi Napok XXV. programsorozata a Nyári pincénél. A képen Légli Ottó (jobbról a második) köszönti a résztvevőket  Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az eltelt 25 év hosszú időszak egy rendezvény életében. A Szent György-hegyi Napokat kezdetben a Szent György-hegy Hegyközség Egyesület vállalta fel, majd a Szent György-hegyért Alapítvány, ma pedig a Szent György-hegy Hegyközség szervezi. E civil szervezetek, valamint a hegy körüli települések, Kisapáti, Hegymagas, Raposka és Tapolca önkormányzatai közös összefogásának köszönhető, hogy megszületett a rendezvény és 25 éve él, mint a Tapolcai-medence egyik legszebb tanúhegyének szakmai, kulturális gasztronómiai és szakrális ünnepe.

Egy rendezvény sikere a hagyományok és a közösség erejében egyaránt rejlik. Hiszen kell egy olyan közösség, amely tiszteli a hagyományokat és hitet ad mindannyiunknak, hogy a kemény, kitartó munka meghozza gyümölcsét – hangsúlyozta Knolmajer Ferenc. Hozzátette, hogy ma, a 25. jubileumot ünnepelve bízik abban, hogy a rendezvény hosszú távon tovább él és az utódok fél évszázados, vagy további jubileumokat is ünnepelnek majd. A megnyitót borverseny követte, ma pedig zarándokút indul a hegy kápolnáihoz Cséry Gergő atya vezetésével a raposkai Szent György kúttól 13 órakor.

Csütörtökön este a hagyományos Tapolcai ínyencrandevúra várnak mindenkit a Hotel Gabriellában, pénteken szakmai konferenciát tartanak és a borverseny eredményeire is fény derül. Április 29-én a borutak várják az érdeklődőket, majd Gulyás László huncut meséi szórakoztatnak mindenkit a Szent György Pincében. A zárónapon, vasárnap a Lengyel kápolnához vonulnak fel a részt vevők, lovasok, táncosok, fúvósok. A 10.30-kor kezdődő szabadtéri szentmisét Márfi Gyula érsek celebrálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!