Hírek

2017.04.04. 17:45

Rendészek a parton - Lengyel diákok és tanárok látogattak Balatonfüredre

Balatonfüred - A Szent Benedek Gimnázium vendége volt a Krzeszowicében működő Zespól Szkól Ponadgimnazjalnych, lengyel testvériskola 18 diákja és 3 tanára. Vetélkedők, kirándulás, városnézés - sok színes program várta a diákokat a három nap alatt.

Sági Ági

Tavaly nyáron Krakkóban a katolikus ifjúsági világtalálkozón járt a Szent Benedek Gimnázium húsz diákjával. A Krakkótól 20 kilométernyire fekvő Krzeszowice városka iskolájában volt szállásuk, ahol Lukasz Skalny igazgatóval beszélgetve kiderült, hogy nagyon hasonló a két iskola profilja. Ott is a rendészeti képzés a legjelentősebb, de szintén van cukrász- és gépészeti képzés is.

- Ősszel meglátogatott bennünket az igazgató úr és az igazgatóhelyettes asszony, és decemberben megkötöttük az együttműködési megállapodást. Az első találkozót március 23-ára, a magyar- lengyel barátság napjára hirdettük meg - mondta el lapunknak Antal Ágnes, a Szent Benedek Gimnázium igazgatója. 16 rendész- és 2 cukrásztanuló érkezett Lukasz Skalny igazgató, Krzysztof Sliwa rendészoktató és Piotr Wróbel iskolalelkész kíséretében Balatonfüredre.

A magyar és a lengyel rendésztanulók versengtek is a Szent Benedek Gimnázium udvarán Fotó: Szent Benedek Gimnázium

Bár a lengyel iskola nem egyházi fenntartású, ebben az intézményben is van hittanoktatás. Az ünnepélyes megnyitót követően vetélkedőket tartottak. A rendészek akadálypályán mérték össze tudásukat, a cukrászok tavaszi marcipántálat készítettek. Délután a két nemzeti csapat bemutatta országát, városát és iskoláját a másik csapat előtt, melynek sikerességét egy kvíz kitöltésével bizonyították. Kirándultak Balatonfüreden, Tihanyban és Veszprémben is.

- Az együttműködés célja elsősorban a nyelvgyakorlás, hiszen a közös nyelv az angol. A gyerekek és mi is új kapcsolatokat építünk, tanulunk egymástól. A barátko- zás nagyon könnyen ment a gyerekeknek, már első este együtt beszélgettek, sportoltak, kártyáztak a kollégiumban, gyorsan megtalálták a közös hangot - tette hozzá.

Utolsó magyarországi programként elkísérték a csoportot Pannonhalmára, ahol egy bencés atya vezette körbe a társaságot, aki lengyelül mutatta be az apátság látványosságait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!