Hírek

2017.06.03. 12:07

Szobrot avattak Szent Imrének

Veszprém – Szent Imre és a kereszténység nélkül nem lehetnénk magyarok, és Európa sem létezhetne, hangsúlyozta Navracsics Tibor a herceg tiszteletére emelt szobor avatásán szombaton.

Marton Attila

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa köszöntőjében kiemelte, Szent Imre a veszprémieknek nem csak jelképesen van jelen, hanem a város történetének alkotórésze: itt tett szüzességi fogadalmat, és családja élete is beágyazódik a város történetébe. Hozzátette, Szent Imre egyszerre volt magyar, keresztény és európai, ez a kulturális örökség és a valláshoz kötődő hagyomány jelenti a jövő alapját is Európában.

A Szent Imrét ábrázoló bronzszobrot a Lakitelek Népfőiskola adományából állították az Árpád-házi szentről elnevezett téren, az alkotást Lantos Györgyi szobrászművész készítette. Az avatás előtt Márfi Gyula veszprémi érsek celebrált szentmisét.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke avatóbeszédében elmondta, a bronzba öntött arcon ott van a határozottság, a királyi megpróbáltatások előtti elszántság, a fiatalok derűje és nyugalma is. Felidézte, a szent tiszteletére születésének ezredik évfordulóján állították az első szobrot 2007-ben a herceg halálának vélt helyszínén, Hegyközszentimrén. Azóta további tizennégy Kárpát-medencei helyszín után Veszprémben emeltek szobrot Szent Imre tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!