Hírek

2017.07.28. 10:02

Annák az Anna Grandban - Juhász Anna három Annával beszélgetett

Balatonfüred - Idén új háziasszonya lesz az Anna bálnak, az irodalmár Juhász Anna személyében.

Sági Ági

A Budapesten irodalmi kávéházi beszélgetéseket is szervező Juhász Anna nem csak egy estére érkezik Balatonfüredre. A városban a nyáron három alkalommal tart könnyed hangvételű irodalmi esteket. Az Anna bál előtt Anna napon három Annával beszélgetett. Ráckevei Anna, Götz Anna és Trokán Anna volt a vendége.

Az estet eredetileg a hotel mediterrán udvarára tervezték, de a szakadó eső miatt az egyik teremben tartották. A belső helyszín nem tett rosszat az estnek, egy kellemes hangulatú beszélgetős műsor televíziós felvételén érezte magát az ember. A vendégek egy kanapén foglaltak helyet, velük szemben ült a műsorvezető, aki maga is aktív szereplője volt a beszélgetésnek, ami az Anna bállal indult.

Götz Anna és Ráckevei Anna már voltak Anna bálon. Nyolc- tíz évvel ezelőtt egy irodalmi műsorban szerepeltek együtt a bál műsorában. Ráckevei Anna akkor egy régi adósságot törlesztett, mert neki még az egyik bátyja ígérte meg, hogy 16 éves korában fehér Mercédesszel viszi majd az Anna- bálba. Trokán Anna is járt már Anna bálban, ő három éve, az Anna- bál szépe választás zsűritagjaként vett részt az eseményen. Juhász Annának ez lesz az első Anna bál az életében, izgul miatta és készül rá.

A legelső híres Anna Szűz Mária édesanyja Szent Anna. Juhász Gyula költőóriás nagy szerelme Sárvári Anna volt, Kosztolányi Édes Annaját mindenki ismeri, Tolsztoj Anna Kareninája mind a négyüknek meghatározó irodalmi élmény. Juhász Anna szerint ez a mű segít a nővé érésben, segít megérteni a szerelmet és a vágyakozást. Götz Anna szerint az Anna Kareninában ugyanaz van, mint a színészetben, a nőiség, a szenvedély, a líraiság, a finomság, a lélek mélységei. A szerepeken belül is az ember olyan mélységeket élhet át tét nélkül, amiket az életben talán sosem. Trokán Anna első veszprémi szerepében az Anna Karenina Kittyjét játszotta. Szerinte Anna mindig egy súlyos női alakot rejt. A Sári például hiába egy gyönyörű név, mégsincs mögötte az a drámaiság, az a rezgés. Az Anna tartást ad.

Götz Annának az Anna nap Anya nap, amióta kisfia így emlegette. Szülei Annácskának becézték, és ezt nagyon szerette. Egyszer egy szinkronrendező kérdezte tőle, hogy szokták becézni, amire azt a választ adta, hogy bárhogy szólíthatják, csak ne Nusinak. Innentől a szakmában ő Nusi, ami az évek alatt hozzánőtt, és már- már szereti is.  Ráckevei Annával osztálytársak voltak az egyetemen, a táncórákon Götz Annából Édes Anna, Ráckevei Annából Kedves Anna lett. Őt 18 éves koráig Anikónak hívták, a keresztanyja után, pedig akárcsak Götz Annának, neki is Anna Mária az anyakönyvi neve. A két nagymama is Anna volt, igaz az egyik Julianna, így kapta lánya is a Julianna nevet. Náncsinak is becézték a nagymama után. Azt is elmesélte, hogy a Lyukasóra című irodalmi műsorban Lator László irodalomtörténész minden felvételre vitt egy Anna idézetet. Az egyik így szólt: „ugyanaz elölről, mint hátulról". Trokán Anna azért kapta az Anna nevet, mert az Anna Görögországban is érthető név, édesanyja rokonai Annulának becézték. Egy morbid történetet is elmesélt: neki azzal kellett szembesülni gyerekként, hogy az apai nagynénje sírját látogatva, a saját nevét látja kiírva a sírkövön.

Trokán Anna nagy példaképe Bélavári Anna, Panni néni, akinél 12 évig balettozott. Annyira szégyenlős kislány volt, hogy talán még szülei sem gondolták volna róla, hogy színészi pályára lép. Panni néni volt képes őt úgy felszabadítani, hogy a 10. emeleti táncórákon szétrobbantotta az exhibicionizmus. Sokáig balettozott Ráckevei Anna is, aki még a Balett Intézetbe is felvételizett. A harmadik rostára édesanyját is behívták, majd őt megnézve mondták azt, hogy nem jók a gének a baletthez. Bár úgy véli, hogy igazuk volt, mert nem tartja magát balerina alkatnak, a táncot nagyon szereti és azóta is nagyon fontos az életében. Götz Annából öccséhez hasonlóan, aki szaxofon és klarinétművész, majdnem zenész lett. Ő a fuvolát szerette nagyon, de rájött, hogy csapatjátékos és magányos lett volna fuvolaművészként. Most 10 év Nemzeti Színház és 15 év szabadúszás után szerelme Böröndi Tamás mellett a Vidám Színpad társulatánál van. Itt kipróbálhatja magát komikaszerepben, amit nagyon szeret. A társulat is állandó helyszínt talált magának az óbudi Euro Centerben. Férjével sokszor eljárnak táncolni. Ráckevei Anna a felújítás előtti utolsó évadot kezdi a debreceni Csokaonai Színház vezetőjeként. 5 éve tematikus évadokat tartanak, most a XX. századtól napjainkig tartó időszak jön, amit nagyon vár. Trokán Annának egy hónapja született meg a kisfia, így most erre koncentrál. Nagyon fáradt és nagyon boldog.

Az Anna estek harmadik beszélgetése augusztus 17-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!