Hírek

2017.08.01. 15:56

Kezdődnek a bringakör felújítási munkálatai

PALOZNAK - Földmérőket láttunk a minap a parthoz közeli úton, ahol kerékpárosok és járművek is közlekednek. Utánajártunk, milyen céllal dolgoztak, megkérdeztük Czeglédy Ákost, Paloznak polgármesterét.

Kovács Erika

- Nyilván már a felújítási munkálatok miatt jöttek - mondta a polgármester, Czeglédy Ákos, aki hozzátette, a Balatoni Bringakört érintő munkálatok orvosolják a hiányosságokat, Paloznaknál 2000-ben épült ki ez az út, és azóta jelentősen romlott az állaga, elhasználódott. Úgy tudja, vizsgálják a bringakör nyomvonalát is, amit a tapasztalatok alapján módosítanak, például Füreden valószínűleg lesz egy alternatív útvonal is, ami kikerüli a Tagore sétányt.

- Nagyon örülünk neki, hogy folyamatban vannak az egyeztetések felújításról, bővítésről, kapcsolódva a Budapest-Balaton közötti kerékpárúthoz, mindezt tudomásom szerint 2018-ban kezdenék el kiépíteni - tette hozzá Paloznak polgármestere, aki maga is részt vesz a megbeszéléseken.

Felidézte, a felújításról szóló egyeztetéseken kiderült, hogy a kerékpárosok szerint a kis forgalmú szakaszokon nem kell külön bringautat kiépíteni, azt célszerűbb felfestéssel vagy közlekedési táblákkal jelezni. Ilyen található Paloznakon, ahol lakó-pihenő övezetet jelző tábla van az útnál. Czeglédy Ákos információja szerint néhol szélesítés történik, például Csopak és Paloznak között, vagy a Tihany-Balatonfüred közötti részen, Paloznakon a két kerékpáros hidat is felújítják.

A polgármester évente többször is körbekerekezi a tavat, és amikor egyedül megy, egy nap alatt teljesíti a távot. Tapasztalata szerint hiányosak a kerékpárutat jelző táblák, főleg a déli parton, és helyenként a karbantartással is komoly gondok vannak, elhanyagoltak a szakaszok, de például Balatonedericsnél az új szakasz nagyon jó. Az is kedvez a bringásoknak, hogy egyre több büfés ad kedvezményt nekik, és strandokra be lehet menni kedvezményes kerékpáros jeggyel egy rövid időre. - Aki kerékpár nélkül érkezik, és kedvet kap a kerekezéshez, sok helyen talál bérlési lehetőséget is - hangsúlyozta Czeglédy Ákos.

Mint mondta, egyre nagyobb a kerékpáros-forgalom a tónál, ami azért is kedvező, mert így a nyári szezonon kívül, tavasszal és ősszel is sok vendég érkezik a Balatonhoz. Emellett a kerékpárosok közül többen a balatoni pincéket is felkeresik, amivel a borászokat is népszerűsítik itthon és külföldön egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!