Hírek

2017.08.24. 10:05

Magyarpolányi mestermű díszíti a Parlament delegációs termét

MAGYARPOLÁNY- Két évtizedes tevékenységem megkoronázásaként éltem meg a felkérést, hogy a Parlament delegációs termében a pulpitus mögötti címert elkészítsem - mondta Szalay György faszobrász-restaurátor.

Penk Tímea

A művészt meghatotta a nem mindennapi felkérés, és külön örült annak, hogy vidéki alkotókat is megtalálnak a megrendelők, nemcsak a fővárosi lehetőségekben gondolkodnak. Szalay György a delegációs terem felújításában egy pici részfeladatot kapott, azonban a falburkolatnak ez a legnívósabb darabja.

Fotó: Penk Tímea

- A termet 1945 után szétszedték, az elnöki pulpitus mögötti címerből semmi sem maradt fenn. Korábban készített fotók alapján kellett elkészíteni a művet, de azokon a mélység nem látszik - számolt be Szalay György. A képek alapján agyagmintát készített, amit a megrendelő lezsűrizett. Majd gipszbe öntötte a mintát, és egy számítógép-vezérlésű marógéppel tölgyfán „kinagyolták” az alkotást, azon a művész dolgozott tovább. A technikai fejlődés magas színvonalát hangsúlyozta, bár az alkotót kiváltani ne lehet. Elárulta, családi összefogással készült el a darab. A grafikusművész felesége, Szekszárdy Ildikó, a fotók feldolgozásában és a rajzok elkészítésében segítette a családfőt. A művészeti tanulmányokat folytató kisebbik lányuk, Berta, a címer oroszlánját formázta. A házaspár nagyobbik lánya, Rebeka, inkább a színművészethez vonzódik.

Fotó: Penk Tímea

- Ez a munka attól is különleges, hogy az eredeti alkotást készítő művészek élőben nem láthatták a koronát, azt csak rajzokból és metszetekből ismerték. Így apró pontatlanságok figyelhetők meg, amelyeket magán kell viselnie az új címernek is. A megrendelő kívánsága szerint az eredeti faldíszhez, s nem pedig a koronához hű az új alkotás - ismertette a faszobrász, aki „időutazással” kezdte meg a munkát, ráhangolódva a romantikus-historikus korszakra.

Fotó: Penk Tímea

- A Parlament építése közvetlenül az első világháború előtt fejeződött be, és egy jóval nagyobb országra méretezték. A korabeli építést kiválóan dokumentálták, amit áttanulmányoztam - mondta Szalay György, akinek nagy kihívást és boldogságot jelentett a felkérés. Elmondta, az elkészített sablon még további példányok készítésére is alkalmas.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!