Hírek

2017.09.07. 19:45

Előnyös lehet a cégeknek és nyugdíj mellett dolgozóknak

VESZPRÉM - A munkáltatóknak és a nyugdíjasoknak is előnyös lehet, ha nyugdíjas szövetkezeten keresztül foglalkoztatnak időseket vagy helyezkednek el.

Marton Attila

A vonatkozó jogszabály szerint júliustól lehet nyugdíjas szövetkezeteket alapítani az országban, ezek az iskolaszövetkezetekhez hasonló elven működnek, tagjaikat kiközvetítik a munkáltatókhoz. Augusztus végén jegyezte be a Veszprémi Törvényszék Cégbírósága a Nyugodt Napok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet. Vojcskó János, a szervezet elnöke elmondta, országszerte 25 felett van a bejegyzés alatt lévő nyugdíjas-szövetkezetek száma.

Az elnök arról is beszélt, a szövetkezeten keresztül való foglalkoztatás a munkaadóknak és a nyugdíjas munkavállalóknak is előnyös. A munkaadóknak a kiközvetített munkavállalók után nem kell járulékot fizetniük, és a szövetkezeten keresztül elhelyezkedő nyugdíjas munkavállalónak is jóval kevesebb közterhet kell fizetnie, mintha önerőből helyezkedne el.

A szövetkezet vezetősége igyekszik felvenni a veszprémi cégekkel a kapcsolatot, eddigi tapasztalatuk szerint főként a nyugdíjasokat jelenleg is foglalkoztató vállalkozások a legnyitottabbak az egyeztetésekre. Annak érdekében, hogy a multinacionális vállalatokat is elérjék, Budapesten nyitottak irodát, és ugyanezt tervezik megtenni több vidéki nagyvárosban. Vojcskó János megjegyezte, Magyarországon 300 ezer cég működik, közülük minden harmadik foglalkoztat nyugdíjas munkavállalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!