Hírek

2014.09.10. 14:39

Évadnyitó frakcióülést tart a Fidesz–KDNP Tapolcán

Tapolca – Hamarosan döntés születhet a devizahitelek ügyében arról, hogy mikorra várhatóak az első kifizetések. Erről a Fidesz–KDNP parlamenti frakciójának szerda este kezdődött, kihelyezett ülése előtt beszélt Rogán Antal.

Tóth B. Zsuzsa

A frakcióvezető a Hotel Pelion előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ülésen a legfontosabb téma a bankok elszámoltatása lesz.

– Minden kérdést szeretnénk tisztázni. Az unióban erre nem volt példa még, hogy a bankokat minden szerződéssel és forinttal elszámoltassanak. Dönteni szeretnénk az első kifizetések időpontjáról, hogy az első perek lezárását követően a bankok felkészültek legyenek. A devizahitel forintosítása még nem aktuális kérdés, de nem adtuk fel azt sem. Szó lesz továbbá arról is, hogy folytatjuk a rezsicsökkentést, de szóba kerülnek szociálpolitikával, oktatáspolitikával kapcsolatos kérdések, és várhatóan beszélünk az uniós források felhasználásáról is.

Rogán Antal gratulált és sok sikert kívánt Navracsics Tibor külügyi és külgazdasági miniszternek az uniós biztosi jelöléshez.


Orbán Viktor miniszterelnök, hátizsákkal a vállán, pontban hét órakor érkezett a Hotel Pelionba (Fotó: Penovác Károly)

Tapolcán üléseznek

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa a frakcióülés előtt azt mondta, fenntarthatóvá kell tenni a rezsicsökkentést, amihez az állami közműholding lesz az egyik eszköz. Emlékeztetett: az idei háromlépcsős rezsicsökkentés részeként már csökkent a gáz és az áram ára, októbertől pedig a távhő lesz olcsóbb, 3,3 százalékkal. „Magyarországon megfizethetők lettek a rezsiköltségek” – értékelt Németh Szilárd.

A kihelyezett tapolcai ülésre már délutántól folyamatosan érkeztek a kormánypárti politikusok, miniszterek, államtitkárok. Orbán Viktor kormányfő pontban hét órakor érkezett meg a Hotel Pelionban rendezett zárt tanácskozásra, amely a miniszterelnök, Fidesz-elnök helyzetértékelő beszédével kezdődött meg este.

A tanácskozás helyszínén tiltakozó akciót tartott az Együtt–PM. Azt követelik a kormánytól, hogy ne hajtsa végre ugyanazt az eljárást a szeszes italok kereskedelménél, mint a dohányipar esetében – mondta Pápa Leven-te, a pártszövetség gazdaságpolitikusa. A fideszes, KDNP-s politikusok érkezésekor a magasba tartottak egy molinót, amelyre – a nemzeti italboltokról szóló sajtóhírre utalva – azt írták: „Nem elég a dohány, a szesz is kell?”.


A tanácskozás helyszínén tiltakozott az Együtt-PM


Az Együtt-PM azt követeli a kormánytól, hogy ne hajtsa végre ugyanazt az eljárást a szeszes italok kereskedelménél, mint a dohányipar esetében - mondta Pápa Levente, a pártszövetség gazdaságpolitikusa újságíróknak szerda délután a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének helyszínén, Tapolcán.

A tanácskozásnak helyet adó szálloda sorompójánál Pápa Levente és a pártszövetség aktivistái a fideszes, KDNP-s politikusok érkezésekor a magasba tartottak egy molinót, amelyre - a nemzeti italboltokról szóló sajtóhírre utalva - azt írták: "Nem elég a dohány, a szesz is kell?".

Pápa Levente újságíróknak úgy fogalmazott, "ugyanolyan italmutyi várható, mint ami a ciginél történt". Az Együtt-PM azt követeli a kormánytól, ne tegye meg ugyanazt, mint amit a dohányipar esetében - mondta a gazdaságpolitikus.



"Az ellen is tiltakozunk (...), hogy a végtörlesztett hitelekre is érvényesíteni akarják azokat a kedvezményeket, amiket most a devizahitelesek megkapnak" - tette hozzá.

A molinót tartó Együtt-PM-eseket a helyszínen rendőrök igazoltatták arra hivatkozva, hogy rendezvényüket nem jelentették be három nappal korábban. Pápa Levente szerint a rendőröknek nem volt igazuk, mert - mondta - kampányidőszakban nem kell három nappal korábban bejelenteni semmilyen politikai rendezvényt. A tiltakozók este hat óra után hagyták el a tapolcai szálloda bejáratát.

A délután sajtótájékoztatót tartó Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőtől újságírók megkérdezték, a nemzeti italboltok témája szóba kerül-e majd Tapolcán, amire a politikus nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy semmilyen elképzelésről nem tud ezzel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!