Hírek

2012.08.31. 15:45

Ajkai iskola-ügye: tiszteletben tartja a kormányhivatal az ítéletet, a hitesek szégyenfoltnak tartják

Veszprém, Ajka - Csütörtökön a törvényszék ítéletével hatályon kívül helyezte Ajka ökormányzata képviselő-testületének két határozatát, amelyekben a testület az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium fenntartói jogának a Hit Gyülekezet Egyház részére történő átadásáról döntött. Az érintettek pénteken kommentálták a döntést.

Tóth B. Zsuzsa

Schwartz Béla polgármester szerint az ítélet a törvény szabályainak szó szerinti, téves értelmezésén alapul, ezért felülvizsgálati kérelmet terjesztenek elő a Kúriánál.

- Erkölcsi elégtételt jelent azonban a döntés azon része, mely megállapította, mindent megtettünk azért, hogy a szülők, diákok, intézményi alkalmazottak véleményét beszerezzük. A Hit Gyülekezete kedvező döntésnél sem kezdhette volna meg szeptembertől az intézményfenntartást, hiszen a kormányhivatal oktatási főosztálya egy nap alatt képtelen lett volna a jogerős működési engedély kiadására.

A Veszprémi Törvényszék szerint a Veszprém Megyei Kormányhivatal megállapította, hogy az ajkai képviselő-testület egyes határozatai törvénysértők, ezért felhívta a figyelmet a határozatok visszavonására. A testület a döntéseit mégsem vonta vissza. E határozatok felülvizsgálata iránt indított perben a törvényszék elfogadta a megyei kormányhivatal jogi álláspontját. Így ha a tanintézmény fenntartói jogát nem költségvetési szervnek, hanem egyháznak adják át, a törvényi előírások szerint május utolsó munkanapjáig az intézmény megszüntetéséről is dönteni kell, amely nem történt meg. A törvényszék csütörtöki ítélete jogerős. A kormányhivatal a bíróság ítéletét tiszteletben tartja - nyilatkozott Kálóczi Beáta sajtófőnök.

A Hit Gyülekezete közleményében hangsúlyozza: a megyei kormányhivatalok, az ajkaihoz hasonló esetekben végeláthatatlan akadálypályává változtatták az átadási eljárást, elszabotálták az önkormányzatok és a helyi közösségek döntésének végrehajtását. Az ajkai önkormányzat jogsértést nem követett el, amikor az átadásról szóló döntésben nem nevesítette külön, hogy az önkormányzati fenntartás megszűnik. A hazánk negyedik legtámogatottabb egyháza ellen zajló diszkrimináció a teljes iskolaátadási folyamat szégyenfoltja, megkérdőjelezi a jogbiztonságot és a vallásszabadság érvényesülését.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője, Ferenczi Gábor ajkai tanárként is elégedett a döntéssel, az ítéletet megalapozottnak tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!