Hírek

2013.10.28. 18:11

Beázott a könyvtár, 52 millió forint kell a helyreállításához

Az utóbbi évtizedek legjelentősebb felhőszakadása zúdult Veszprémre augusztus végén. A legkomolyabb kár az 1902-ben átadott Eötvös Károly Megyei Könyvtárban keletkezett.

Mátételki András

Szakértői becslések szerint 52 millió forint kell a helyreállításához. Schmidt István, az önkormányzat városfejlesztési irodájának vezetője elmondta, a kisebb javításokat azonnal elvégezték az állami tulajdonú könyvtáron, nehogy az újabb esőzések további kárt tegyenek az épületben.

Schmidt István, az önkormányzat városfejlesztési irodájának vezetője hozzátette, a megyei könyvtár 120 éves tetején két évtizeddel ezelőtt végeztek részleges javításokat, de a teljes felújítás elmaradt. Akkor nem került fólia a cserepek alá, így a most megrongálódott tetőn át szabadon folyhatott be a csapadékvíz.

Egyértelmű, hogy 1500 négyzetméteren le kell cserélni a tetőfedést, de az még nem tisztázódott, hogy a faszerkezethez milyen mértékben kell hozzányúlni. A külső vakolat is jó néhány helyen lejött, illetve felázott, már csak idő kérdése, hogy mikor hullik le. Mindenképpen el kell végezni 640 négyzetméteren a külső és belső vakolást, 110 méter hosszban cserére szorul az eresz, a párkány, 45 négyzetméteren kicserélik majd a parkettát, további 550 négyzetméres felületet festenek majd le a szakemberek.

Az esőzéskor jelentős mennyiségű víz jutott be az elektromos elosztóba, ami miatt az egész épületet áramtalanítani kellett. Aznap nem nyitott ki a könyvtár, biztonsági okokból a dolgozókat hazaküldték.A rendbehozatal 52 millió forintba kerül, amire a városnak, mint fentartónak, nincs pénze. Éppen ezért a közgyűlés még szeptember derekán arról döntött, hogy vis major igényt nyújtanak be a kormánynak. A Belügyminisztériumnak 90 napja van arra, hogy döntsön az igény jogosságáról.

A legnagyobb kár a Kisfaludy teremben történt, mutatja Pálmann Judit könyvtárigazgató (Fotó: Nagy Lajos)



A város már jelezte, előleget kér ebből a keretből, hogy a biztosítótól kapott pénzzel együtt addig is elvégezhessék a legszükségesebb állagmegóvási munkákat. Elejét kell venni az újabb beázásoknak, például ha majd télen a hó ismét megáll a homlokzatot díszítő elemek mögött. Schmidt István megjegyezte, amint pozitív döntés születik a támogatás megítéléséről a lehető legrövidebb időn belül kiválasztják a felújítást végző kivitelezőt, így jövő tavasszal megújulhat a könyvtár régi főépületének teteje. 

- Az épületen belül a legnagyobb kárunk itt történt – mutat körbe a Kisfaludy konferenciateremben a megyei könyvtár igazgatója, Pálmann Judit. – Nem csak az álmennyezeten keresztül dőlt be a víz ide, hanem a kábelcsatornán is. A termet áramtalanítottuk, a műszaki, informatikai berendezéseket máshol helyeztük el. A parketta felpúposodott, cserére szorul. Ez a terem 110 személy befogadására alkalmas.

Jelentős a bevételkiesésünk, ugyanis a termet azóta nem tudjuk bérbe adni. A problémát részben úgy hidaltuk át, hogy az olvasótermünket rendezzük be időről időre összejövetelek, programok megtartására, csakhogy itt csupán 35-50 embert tudunk leültetni. Bizonyos foglalkozásokat átvittünk a gyermekkönyvtárba, illetve, hogy enyhítsünk a zsúfoltságon, a kollégáim ősztől sűrűbben járnak ki a vidéki könyvtárainkba, iskolákba, mint eddig, ahol például gyermekfoglalkozásokat tartanak. A „vízbetörés” idején villámgyorsan elköltöztettük az iratokat az irodákból, így azok nem sérültek meg. Mindenki mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentsük a kárt – hangsúlyozta.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!