Hírek

2011.06.25. 08:00

Bontás pótlás nélkül

Veszprém - Lebontották a környék egyetlen, több tíz éves vaselemes, balesetveszélyes hintáját a Török Ignác utca 12. előtti lépcsőháznál. Több szülő is arra panaszkodik, hogy a közelben épült játszótéren az új hintát a kisebb gyermekek nem tudják használni.

Szausev Xénia

Sok a játszani vágyó gyerek, de kevés a tér és a biztonságos játékelem - vélik a szülők, a szakemberek szerint, azonban gazdasági totálkár lenne, ha az összes megkopott, közvetlenül nem balesetveszélyt okozó és elavult játékelemet felújítanák.

Levelet írt szerkesztőségünknek Szendrey-Horváth Katalin, akinek lakóháza előtt, a környék egyetlen, (egyéves kisfia számára is biztonsággal használható) hintáját leszerelték, de annak helyére új elem nem került a mai napig.

- A legközelebbi játszótér a Sólyi utcában van, de azon az új játszótéren a hinta balesetveszélyes - panaszolta az anyuka, hozzátéve, hűvös árnyékot adó fa sincs a parkban, így hőgutát lehet kapni a nyári melegben.

- A homokozóban 10 centimétert leásva betonba ütközünk - sorolta a környékbeli játszótér szépséghibáit, Scheffer Tímea szintén ottlakó édesanya, Kavalecz Tibor közösképviselővel egyetértésben. Problémáját levélbe foglalta és elküldte a polgármesteri hivatalnak, de több hete nem kapott választ kérdéseire - állítja.

Az uniós szabályozás értelmében, 2008 december végéig minden olyan játszóteret fel kellett volna számolni, amely nem felelt meg az unió szabta szigorú, elsősorban a gyerekek biztonságát szavatoló feltételeknek - tájékoztatott Kovács Zoltán, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodavezetője.

- Az elmúlt három évben 30 helyszínen újult meg és létesült játszótér - mondta az irodavezető, hozzátéve, minden ház előtt nem, inkább központi helyeken építenek (lakossági igényekhez is igazodva) újakat, melyek helyszíneit szakmai vizsgálat után választották ki.

Idén összesen 52 helyszínen, 103 játszóeszközt bontottak le  tette hozzá Kovács Zoltán, továbbá elmondta, a Török Ignác utca 14. előtti játszótér még nincs befejezve.

Kérdésünkre elmondta, van lehetőség arra, hogy a lakók vagy a társasház finanszírozásában, az önkormányzat és a szakhatóság felügyelete mellett épüljön játszótér vagy játékelem a lebontott hinta helyére.

Bár az uniós feltételrendszer elsődleges célja az, hogy gyerekeink ne tudjanak balesetveszélyes helyzetbe kerülni, de ezzel együtt gyermekkorunk régi játékai is áldozatává válnak a modern elvárásoknak. Az újdonságok sokasága színesíti ezeket az EU-konform játszótereket, de a libikóka - gyermekkorunk mérlenghitája - például túl veszélyes az új korszak döntéshozói szerint, így ezeket le kell szerelni, helyükbe így rugós játékok kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!