Hírek

2013.10.14. 14:00

Csináld magad: szociális temetés

Veszprém - A temetkezési törvény módosítása értelmében jövőre már kérhetnek a rászorulók szociális temetést az önkormányzattól.

Gombás Gabriella

Az érintett családnak lehetősége lesz a végtisztességet az önkormányzat által ingyenesen biztosított temetkezési helyen megadni. A korábbi jogszabályokban meghatározott feltételek alapján továbbra is igénybe vehető a köztemetés lehetősége is.

Dr. Mohos Gábor veszprémi jegyzőt arra kértük, világítson rá a módosított temetkezési törvénnyel kapcsolatos néhány közérdekű kérdésre.

- Különbséget kell tennünk köztemetés és szociális temetés között - mondja dr. Mohos Gábor. - Szociális temetést az eltemettetésre kötelezett személy igényelhet az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzattól. Az eltemettetésre kötelezett személyek körét és sorrendjét a jogszabály rögzíti. Eszerint elsőként az köteles a temetésről gondoskodni, aki a temetést szerződésben vállalta, majd az, akit arra az elhunyt végrendelete kötelez. Végrendelet hiányában az elhunyt személy temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársának vagy élettársának kell gondoskodnia, ilyen személy hiányában pedig a törvényes öröklés rendje szerint a más közeli hozzátartozónak. Fontos azonban tudni, hogy szociális temetés nem igényelhető, ha a temetést szerződésben vállalták.

Jó előre tisztázni a szociális temetés sajátos feltételeit, szabályait (Fotó: Nagy Lajos)

- Milyen hivatali úton igényelhető a lehetőség?

- Miután a jogszabály még nem lépett hatályba, s nem jelent meg a törvény végrehajtásáról szóló jogszabály sem, ezért erre a kérdésre pontosan nem lehet válaszolni. A szociális temetés temetői rendjéről az önkormányzatnak még rendeletet kell alkotnia.

- Mit jelent ez a gyakorlatban, mit vállal ezzel a család, a hozzátartozó?

- Az első kérdésre adott válaszból következően nem feltétlenül csak hozzátartozó vállalhat szociális temetésben közreműködést. Az eltemettetésre kötelezett feladata az elhunyt temetésre való előkészítése (mosdatása, felöltöztetése), a sír vagy urnasír kiásása és visszahantolása, a koporsó, urna gépjármű nélküli szállítása a temetőn belül és a sírba helyezése vagy az urna elhelyezése. Szociális temetés esetén az elhunyt hűtéséről, szállításáról, továbbá az eltemettető választása szerint a hamvasztásról az állam gondoskodik, a szociális temetéshez az állam sírhelyet, koporsót, urnát és sírjelet biztosít. Szociális temetés választása esetén az eltemettetőt temetési költségek nem terhelik, és azok hagyatéki teherként sem érvényesíthetők.

- Mire kötelezhető a hozzátartozó?

- Az előző kérdésre adott válaszban foglaltakon túlmenően a szociális temetésben közreműködő személynek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a temetés kapcsán nem ajánl fel, a személyes közreműködők pedig nem fogadnak el semmilyen ellenszolgáltatást, valamint nyilatkoznia kell arról is, hogy a szociális parcellával rendelkező temető üzemeltetője a munkavégzés szabályairól őt tájékoztatta.

- Köztemetés esetén mire kötelezhető a netán fellelhető hozzátartozó, s ki kötelezhető a köztemetés költségeinek utólagos megtérítésére?

- Abban az esetben, ha az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik, a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere önkormányzati hatáskörben gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről. A köztemetés költségeinek utólagos megtéríttetésére két lehetőség van. Ha fellelhető az eltemettetésre köteles személy, akkor őt az eljáró hatóság a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi. Ha ilyen személy nincs, vagy nem lelhető fel, de az elhunyt személy hagyatékát leltározni kellett, akkor a temetési költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél kell bejelenteni - mondta végezetül dr. Mohos Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!