Hírek

2014.01.19. 15:35

Felvételi a középiskolába

Veszprém megyében 14 intézményben írták meg a nyolcadikos diákok a központi középiskolai felvételi feladatsort anyanyelvből és matematikából szombaton.

Marton Attila

A központi feladatsort mindazok írták, akik olyan iskolában szeretnének továbbtanulni, ahol a felvételi eredményét kérik, mondta Schultz Zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatója. Ebbe a körbe tartozik a gimnáziumok többsége és sok szakközépiskola is.

A 45 perces anyanyelvi és matematika feladatsorokat egy balatonalmádi, egy balatonfüredi, három pápai, egy zirci, egy tapolcai és hét veszprémi középiskolában lehetett megírni a megyében. A diákok választhattak, hol kívánják megírni a vizsgát, többségük a lakóhelyéhez legközelebbi intézmény mellett döntött. Valamennyi nyolcadikos felvételiző kapott a szombati vizsgán egy értékelő lapot, amelyet minden iskolának el kell fogadnia, tette hozzá az igazgató. A központi feladatsorok elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek.



Sipőcz Zoltán, a Lovassy László Gimnázium tanára felügyeli a központi felvételit író nyolcadikos diákok egy csoportját (Fotó: Penovác Károly)

 

Arról, hogy a felvételi pontokba mely bizonyítványok számítanak bele, minden iskola maga dönt, az intézmények azonban leggyakrabban a hetedik év végi és a nyolcadik félévi bizonyítványt veszik figyelembe.

Az igazgató hangsúlyozta, a központi írásbeli felvételi megírása nem helyettesíti a középiskolai jelentkezést, utóbbira február 14-ig van lehetőség. A jelentkezést az általános iskolákon keresztül kell lebonyolítani. A szóbeli felvételiket a középiskoláknak február 18. és március 7. között kell megtartaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!