Hírek

2006.02.23. 16:05

Hatvan százalékkal kevesebb baromfihúst adnak el Szlovákiában

Pozsony (MTI) - Hatvan százalékkal kevesebb baromfihúst adnak el Szlovákiában az utóbbi napokban, mint a tavalyi év azonos idõszakában. Az óvatos fogyasztói magatartás okait a madárinfluenza-járvány terjedésérõl szóló híreknek tulajdonítják.

Mórocz Zsolt

Miután csütörtökön beigazolódott, hogy Szlovákiában is két H5N1 típusú vírussal fertõzõdött madarat találtak, a hírügynökségek több ipari baromfitermelõt és forgalmazót kérdeztek meg: hogyan érzékelik a fogyasztói szokások módosulását.

rn

A zoboralji Felsõbodokon (Horné Obdokovce) üzemelõ ipari baromfifarm a héten már hatvan százalékos forgalomcsökkenésrõl adott számot. A tavalyi év októberéig visszamenõen a csökkenés ötven százalék, vagy annál alacsonyabb volt. A legkevesebb baromfit a napokban azóta forgalmazzák, hogy a hét elején beigazolódott a H5-ös vírus jelenléte, és várható volt, hogy a bõsi erõmû térségében fellelt vándorsólyom, valamint a Pozsony peremén talált fehér bukóréce teteme a H1-es altípust is hordozta. A felsõbodoki farmon 220 ezer tojót tartanak, melyek napi 166-180 ezer darabot kitevõ tojáshozama egyelõre könnyebben eladható, mint a gazdaság által nevelt 370 ezer húscsirke.

rn

A visszaesés jelentõs gazdasági gondokat okoz - nyilatkozta csütörtökön a TASR hírügynökségnek Ivan Grófa, a farm vezetõje. A baromfihús-fogyasztásában érzékelhetõ viszaesés - más forrásokból származó adatok ismeretében is - nagyjából az egész országra kivetíthetõ általános képet mutat.

rn

Keszeli Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!