Hírek

2010.12.20. 16:39

Házikó és ládika

Nagyalásony - A helyi Beliczay Imre cukrászra, mézeskalácsosra emlékeztek a településen a mézeskalácssütő versennyel. A megmérettetésre húsz nevezés érkezett, a lányok, asszonyok szebbnél szebb süteményeket, házikókat, adventi koszorút, téli életképeket készítettek a népszerű süteményből, a gyerekek pedig rajzoltak.

Tóth B. Zsuzsa

Az iskola aulájában rendezett díjkiosztó ünnepségre az 1806-ban a faluban született neves cukrász leszármazottai is megérkeztek. Csöngei Gábor polgármester köszöntötte a versenyzőket és érdeklődőket. Mint mondta, Beliczay Erzsébet, a szép-unoka talált rá a falura, onnan az ismeretség. Szücs Tamás, a polgárőrség vezetője méltatta a nagy elődöt, akinek a neve a település múltjához kapcsolódik.

Keszthelyen tanulta ki a szakma alapjait, majd Pozsonyban, Bécsben, Kőszegen és Miskolcon leste el a fortélyokat. Amellett a gyertyaöntés mestere is volt, műhelyét Budapesten tartotta fenn. 186972 között a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként tevékenykedett. Hazafias magatartását és a szakmában elért teljesítményét Kossuth is elismerte. Beliczay 1872-ben hunyt el.

Sörösné Kolonics Erzsébet örömét fejezte ki a szervezők nevében is a szépszámú részvétel kapcsán, és megköszönte mindazok segítségét, akik a rendezvény létrejöttén fáradoztak. 
 
Az ünnepségen Beliczay Erzsébet és unokatestvére, Beliczay Márton úgy fogalmazott, hogy a rendezvény kétszáz esztendőt köt össze, hiszen nagyjából ennyivel ezelőtt született a neves cukrász. Reményüket fejezték ki, hogy egy hagyományt indít el a verseny, így újabb több száz évig emlékezni fognak rokonukra. Az ünnepséget a hetedik osztályos tanuló, Molnár Bálint felolvasása színesítette. A zsűri tagjai, Becs Béláné vendéglátós, Döbrente László, a helyi iskolai konyha vezetője és Horváth Zoltán, a devecseri Bohém cukrászda vezetője úgy találta, hogy a legszebb mézeskalácsot Polgár Sándorné Császár Veronika készítette egy házikó formájában, de ugyancsak ő kapta a közönségdíjat is. Második helyezést Csöngei Judit és Abigél ért el a szép mézes adven- ti koszorúért. Harmadik Sá- ghi Istvánné lett a mézes ládikával.

A díjakat Beliczay Erzsébet adta át, a helyezettek cukrászkönyveket, valamint emléklapokat kaptak. Az először megrendezett  mézeskalácssütő ver-sennyel elindított a falu egy hagyományt, és szülöttük, Beliczay Imre emlékére ezt követően még több hasonló rendezvényt szerveznek  tudtuk meg Sörösné Kolonics Erzsébettől, a
Nagyalásony Online főszerkesztőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!