Hírek

2014.01.12. 15:35

Jól halad az önkéntes tartalékos rendszer feltöltése

Veszprém - A nyugállományú katonák mellett a 18 évnél idősebb középiskolásokat és az egyetemista korosztályt is bevonnák az önkéntes tartalékos rendszerbe, ezen is dolgozik immár két esztendeje a veszprémi székhelyű 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ.

Szabó Péter Dániel

A hivatalos megfogalmazás szerint a professzionális haderő elsődleges tartalékát képező önkéntes védelmi- és műveleti tartalékos rendszer feltöltését 2012-ben indította el a honvédelmi tárca. Az első év országszerte kiválóan sikerült, a veszprémi székhelyű 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központban például közel 200 tartalékossal kötöttek szerződést, amivel az országos vezetés elismerését is kivívták. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az első évben a jelentkezők döntő része nyugállományú katona volt, akik az elhivatottság mellett az adókedvezmény miatt is választották a tartalékos szolgálatot. A nemrég mögöttünk hagyott 2013-as volt tehát a második év, s a kezdeti sikerek után érthető okokból komoly célokat tűztek ki a központ munkatársai elé.

Soós Gyula őrnagy, a központ parancsnoka elmondta, a fiatalok körében is népszerűsíteni próbálják az önkéntes tartalékos rendszert

- Megtörtént a már szerződést aláíró tartalékos állomány kiképzése, s igénybe is vettük szolgálataikat a térség katonai alakulatainál, védelmi bizottságainál, s természetesen nálunk, a Toborzó és Érdekvédelmi Központban is. Az első benyomások alapvetően pozitívak, úgy tűnik a nyugállományból visszatérő katonák is megtalálták a helyüket a rendszerben. Ehhez hozzájárult az is, hogy többségében a képzettségüknek és rendfokozatuknak megfelelő beosztást tudtunk kínálni a kollégáknak - mondja Soós Gyula őrnagy, a veszprémi központ parancsnoka. - Ami a tartalékos rendszer további feltöltését illeti, idén 29 emberrel kötöttünk szerződést. Ez az eredmény a 2012-es évhez ugyan jelentős visszaesés, ám országos szinten így is a legjobbak között vagyunk a toborzó központok rangsorában. Természetesen idén sem pihenhetünk, tovább folytatjuk a megkezdett munkát.

Kiemelt cél volt a 2013-as évre, hogy a nyugállományú katonák mellett a 18 évnél idősebb középiskolás és egyetemista korosztályt is bevonják a tartalékos rendszerbe. - Jó kapcsolatot alakítottunk ki a Pannon Egyetemmel, részt vettünk a nyílt napokon, állásbörzéken, s egyéb rendezvényeken. Népszerűsítettük a tartalékos szolgálatot, kiemelve, hogy a diploma után a munkaerőpiacon plusz pontot jelenthet a munkáltatóknál az önkéntes tartalékos szolgálat vállalása. Emellett hasonló témában több alkalommal tartottunk előadásokat a megye középiskoláiban is. Az első lépéseket tehát megtettük, többen szerződést is kötöttek már,  ám idén még rengeteg munka vár ránk ezen a területen is- teszi hozzá Alasztics Ágnes őrnagy. A központ toborzó részlegének vezetője kiemelte, a végző középiskolások számára a Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Kara és a szentendrei MH Altiszti Akadémia is reális alternatívát jelenthet a továbbtanulásnál, utóbbi teljesen ingyenes képzést és a végzést követően munkát garantál a tanulóknak.

 

 

A 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központban a tartalékosok mellett természetesen szerződéses katonák toborzását is végzik. Horváth Gábor százados kérdésünkre elmondta, 2012-ben 34 főt vonultatott be a veszprémi központ a különböző katonai alakulatukhoz, mg 2013-ban már 60 főre nőtt ez a szám. Örömteli, hogy amíg 2012-ben csak egy hölgy volt a bevonulók között, addig tavaly már tízen gondolták úgy, hogy a honvédség kötelékében szeretnének szolgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!