Hírek

2016.12.26. 16:10

Kórházban végződött karácsony: kiszáradás és hasi panaszok

Pápa - A legtöbben felső légúti és hasi panaszokkal, valamint kiszáradással keresték fel karácsonykor a pápai Gróf Esterházy Kórház sürgősségi betegellátó osztályát – tudtuk meg Patyi Andrea belgyógyász szakorvostól.

Polgár Bettina

Patyi Andrea december 26-án teljesített ügyeletet a pápai kórház sürgősségi betegellátó osztályán. Mint mondta, szerencsére idén karácsonykor nem volt sok betegük, és alkohol-, illetve gyógyszermérgezés sem fordult elő.

– Az előző esztendőkben is dolgoztam az ünnepek alatt egy-egy napot, és úgy vettem észre, az idei év kicsit könnyebb volt, kevesebb beteg jut december utolsó napjaira – mutatott rá Patyi Andrea.

A belgyógyász szakorvos kiemelte, a karácsonyi időszakban meglehetősen jellemzőek a hasi panaszok. – Ilyenkor gyakran egy picit túlesszük, túlisszuk magunkat, így általában hasi panaszokkal keresnek fel minket a betegek. Emellett ez az időszak mindenképpen a felső légúti infekcióknak kedvez, hiszen enyhébb az időjárás, könnyebben el lehet kapni bakteriális vagy vírusos fertőzéseket. Szilveszterkor azonban már jelentkeznek az alkoholfogyasztásból adódó problémák is – magyarázta a sürgősségi betegellátó osztály karácsonyi ügyeletese.

Patyi Andrea belgyógyász szakorvos Fotó: Vallner Bettina

Hozzátette, a túlzott szilveszteri alkoholfogyasztásban leginkább a 20-as, 30-as korosztály érintett, ezért fontos, hogy a fiatalok tudják, hol a határ, mert ennek hiányában könnyen a kórházban köthetnek ki.

Patyi Andrea elmondta, a hidegebb hónapokban évről évre előfordulnak kihűléses esetek is, ám elsősorban nem hajléktalanokat hoznak be ilyen panaszokkal a kórházba, hanem például olyan időseket, akik elestek a lakásukban és nem tudtak felkelni, vagy egyéb okokból nem voltak képesek ellátni magukat. Az idei évben is történt már ilyen eset.

A belgyógyász szakorvos kifejtette, a karácsonyi munkarend kialakítása mindig közös megbeszélés eredménye, és kollégáival igyekeznek úgy megoldani a karácsonyi ügyeletet, hogy a kisgyermekes szülők ilyenkor otthon lehessenek. – A karácsonyi ügyelet nem feltétlenül könnyű a családnak, de elfogadják, ahogy mi is megértjük a folyamatos munkarendet, és azt, hogy van, amikor ránk kerül a sor – fogalmazott Patyi Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!