Hírek

2017.04.09. 15:40

Folytatódik a régi épületek homlokzatainak felújítása Tapolcán

Tapolca - A város vezetése a tavaly nyári felhőszakadásokat követően szakértői bizottságot állított fel, hogy a csapadékvíz és a szennyvíz megfelelő elvezetésével ne öntse el többet a víz a déli városrészt. A kivitelezések elkezdődtek.

Tóth B. Zsuzsa

Dobó Zoltán polgármestertől megtudtuk, hogy a szakértői csoport közel egy éve dolgozik a megoldáson.

A kép bal szélén a belváros egyik már megújult homlokzata, jobbról a felújítás alatt levő épület látható.

- Néhány figyelőkút eredményét kell még feldolgozni, de a végeredményen az nem változat véleményem szerint. A déli városrészen jelentkező feltörő víz karsztvíz. Az jön vissza az ingatlanok pincéibe. A bauxitbánya közel ötven éven át kiemelte a vizet, viszont a bánya megszűnte után az akkorinál is nagyobb mennyiség jött. Amellett a Malom-tó vízhozama ugyancsak megsokszorozódott. Mostanra elkészült a Tapolca-patak mederkotrása, amely régi adóssága volt a városnak a patakkal szemben. Azonban a déli városrész talajvízszintjén ez keveset változtat véleményem szerint. Viszont fel tudunk készülni a nagy esőzésekre, a felszíni és a csapadékvizek megfelelő elvezetésével tudunk lépni.

A következő feladat a Kossuth utca 1-es számú ház renoválása Fotó:Tóth B. Zsuzsa

A Batsányi utca végén bővítjük a csatorna keresztmetszetét, hogy az utca végét lehetőleg többé ne öntse el a csapadékvízzel vegyes szennyvíz egy-egy nagyobb esőzés alkalmával. Azonban hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék esik ilyenkor, annak elvezetésére egy bizonyos szinten felül semmilyen keresztmetszet nem elég. Ez nem vigasztalja azokat, akik ott laknak, és a vécéjükből visszafolyik ilyenkor a szennyvíz. Egy, a visszafolyást megakadályozó szelepet is be kellene építeni a lakásokban. Szeretnénk megszüntetni a magas átszivárgást is. Mivel a csapadékvíz- és a szennyvízvezeték is régi, rossz minőségű, összekeveredik azok tartalma. Időközben a csapadékvizet elvezető árkok kitisztítása már elkezdődött, harmincéves elmaradás van e téren - mondta a polgármester. Beszélt továbbá a városban jelenleg folyó homlokzat-felújításról is. Az egykori Keravill üzlet többszintes épületének kivitelezése folyik, annak átadását április végére tervezik. Időközben elkezdik majd az azzal átellenben levő, Kossuth utcai épület felújítását is. Idén azzal befejeződnek ezek a munkálatok, jövőre a Keszthelyi utca 3-as számú épületével folytatódik a sor. Az épületek mindegyike, ahogy eddig, most is a tulajdonosok és vállalkozók hozzájárulásával újulnak meg, hogy minél szebb arcát mutassa a belváros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!