Hírek

2013.03.26. 14:22

Tungli M. Klára könyvbemutatója

"Mondatai nem fejeződnek be a pont után...hanem kicsit fájnak még. Finom és törékeny sorai lebegnek, éteriek, tiszták."

Szabó Zsuzsanna

Tungli M. Klára legutóbbi kötetéről beszélgettek a Vár Ucca Műhely irodalmi folyóirat estéjén a Dubniczay-palotában.   

- Tungli M. Klára verseket író lelki pásztor. Akinek, mint költőnek az a feladata, hogy verseit eljuttassa lélektől lélekig. Versei felrázó, elgondolkodtató életsűrítmények, melyekben a létezés nosztalgiája található. Minél többször olvassuk el, annál inkább rádöbbenünk, milyen (lét)kérdéseket vet fel. Mindezeket Praznovszky Mihály irodalomtörténész írta méltatásában.

Az irodalmi estet a TIT Váci Mihály irodalmi színpad hölgykoszorúja, Battyányi-Nagy Annamária, Sz. Csordás Éva és Rábai Zsanett felolvasásai, szavalatai színesítették "Életet adtak a verseknek"(Fotó: Penovác Károly)

Szavait Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese olvasta fel azon az esten, ahol Tungli M. Klára legutóbb megjelent kötetéről beszélgettek a Vár Ucca Műhely irodalmi folyóirat estéjén a Dubniczay-palotában.  A szerzőt Hegyeshalmi László, a kötetet kiadó Művészetek Háza igazgatója is köszöntötte. Kérdésére a szerző elmondta, a hét ciklusból álló kötet négy év verseiből állt össze, melyek szinte kirobbantak belőle. Ezt a robbanást nem tudta, de nem is akarta leküzdeni.

 



Ács Anna irodalmi muzeológus méltatásában kiemelte, már a kötet címe is mesteri, mert talányos, azonnali gondolkodásra késztet. Ahogy a tömör, rövid, de annál súlyosabb kérdéseket felvető versei is, melyekben Tungli M. Klára csendes, nemes, érző asszonyi lelke érződik. Hozzátette, sorai mind e mellett moralizálóak, filozófikus gondolatokkal teltek, melyek a lélek belső vívódásait, és olykor a létből kitekintő embert vetíti elénk. Az irodalmi estet a TIT Váci Mihály irodalmi színpad hölgykoszorúja, Sz. Csordás Éva, Rábai Zsanett és Battyányi-Nagy Annamária felolvasásai és szavalatai színesítették. Akik, a szerző szavaival "életet adtak a verseknek".  Zenei közreműködőként a Naszer Tamara és Hartmann Domonkos csellóduót hallhatta a közönség.





Tungli M. Klárának eddig hat kötete, köztük két prózai jelent meg. Ezek a Repülj, madár (2002), A visszatérő (2003), Csöndfalak (2004), Mi végre? (2006), Boldog szökés (2008), Átló a homlokon (2012). Most megjelenő, Észrevétlen és alig című kötetének versei négy év (2008-2012) termései, melyekről a szerző azt vallja, valósággal kiszakadtak belőle. Ezért többségüket érintetlenül hagyta, másokon apró módosításokat tett. Mint mondja, a cím tűnődést fejezi ki, ami nélkül nincs vers. "A verseim rövidek, a terjedelmesebbek inkább leíróak, hangulatiak, vagy úgy megragad egy téma bennem, hogy egy parányibban több mondatban írom le érzéseimet." 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!