Hírek

2013.02.06. 15:32

Újabb két körforgalom

Újabb két körforgalom építését tervezi az önkormányzat a belvárosban, jelentette be Brányi Mária alpolgármester szerdán a Városházán.

Marton Attila

A tervek elnyerték a Városi Tervtanács támogatását, így a város részt kíván venni a legközelebbi európai uniós közlekedésfejlesztési pályázaton, hogy megvalósulhasson a beruházás, hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Látványterv: Veszprémi Önkormányzat Városfejlesztési Iroda

 

 

A két érintett csomópont a Budapest út - Brusznyai út - Mártírok útja találkozása, illetve a Bajcsy-Zsilinszky út - Mártírok útja - Kórház utca kereszteződése. Előbbi esetében a forgalomszámlálási adatok és a kapacitásvizsgálat alapján kiderült, hogy egy kétszer egysávos körforgalom nem lenne képes levezetni a forgalmat, ezért ott egy holland típusú, úgynevezett turbó körforgalmat építenek ki, ami azt jelenti, hogy mindhárom irányban két bevezető ággal rendelkezik majd, mondta Brányi Mária.

A gyalogosoknak terelőszigetet alakítanak ki az eltérő irányú forgalmi sávok között, ez egyrészt a gyalogosok biztonsága érdekében szükséges, másrészt az autóval közlekedők dinamikus haladását is lehetővé teszi. A Bajcsy-Zsilinszky úti körforgalom négyágú csomópont lesz, hagyományos forgalmi rendszerrel, mondta az alpolgármester, majd hozzátette, a tervezés során a gyalogosbiztonságra és a zöldfelületek igényes kialakítására is törekedtek.

A fejlesztésekre azért van szükség, mert a Budapest úti - Jutasi úti körforgalom átadásával még nem fejeződött be a belvárosi forgalmi rend korszerűsítése, azt az észak-déli tengely felé és nyugati irányban is folytatják az optimális forgalmi helyzet kialakítása érdekében, fogalmazott az alpolgármester. A belvárosi közlekedésfejlesztési program eredményeként 15-20 évre megfelelő felületen biztosítani lehet a várható közlekedési igényeket, a belvárosi közlekedés kialakításában ezután már csak a színházkert körüli forgalmi rend újragondolása van hátra, mondta Brányi Mária.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!