Hosztót

2015.08.15. 13:02

Egymás kezét fogva imádkoztak

Hosztót - Elszármazottak találkoztak Nagyboldogasszony napján, község búcsúján.

Tisler Anna

Kekk Jánostól, a szervezők egyikéről megtudtuk, először szervezték meg a találkozót, amelyet, ha lesz rá igény, rendszeresen megtartanak. A programra közel másfélszáz egykori hosztóti látogatott haza. Az elszármazottak  a művelődési háznál találkoztak, köszöntötték egymást, majd részt vettek a templomban a búcsúi szentmisén. Előtte felkeresték szeretteik sírját, virágcsokorral emlékeztek rájuk.

- Élhetsz bárhol a világban, ha innen származol, egész életedben ide jössz haza - fogalmazta meg a szentmise kezdetén Somlai Péter plébános, majd kérte  megjelenteket, hogy az összetartozás jeleként egymás kezét fogva imádkozzák el  a Miatyánkot.

Somlai Péter a szentmisén az összetartozás fontosságáról szólt
Fotó Tisler Anna

A szervezőktől megtudtuk, a község az 1960-as években élte fénykorát, lakosaink száma 300 körül volt. Általános iskola is működött, összevont osztályban tanultak az alsó és a felső tagozatosok is. Jó tanáraik voltak, a  szülők pedig ösztönözték a gyerekeket a tanulásra. Sokan szereztek diplomát, elköltöztek, de szülőfalujukkal tartják a kapcsolatot.

A misét követő ebéd előtt Somlai Péter felidézte az egykori búcsúk hangulatát, amikor a lakók egy pohár borral a kezükben órákig beszélgettek.  A plébános saját készítésű somlói borából is ajánlott fel a találkozó
résztvevőinek.

A szervezők pörkölttel vendégeltek meg mindenkit, majd a találkozó résztvevői számos, a fiatalságukhoz, szülőfalujukhoz kötődő emléket elevenítettek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!