Jásd

2015.09.16. 08:49

Megújult a Szentkút

Jásd - A festői szépségű szakrális Mária kegyhelyen, a búcsúi misét követően az eredeti helyén felavatták a megújult Szentkutat, az ősi emlékhely mását, melyet Prímász Róbert ciszterci plébános atya szentelt fel.

Civil Tudósítónktól

A magaslaton álló Szűzanya előtt Jásdi Péter térdepelve imádkozik Máriához. A helyi legenda szerint ugyanis – melyet Vathy István hírlapíró dolgozott fel a XIX. század végén – Péter remete e helyen vezekelt nagy bűnéért. A hegyre járt imádkozni, ahol a nagy szárazság kiszárította a Gaja-patakot, melyből szomját oltotta. Egyik éjjel álmában megjelent Szűz Mária, karján a kis Jézussal, s megmondta, hol ásson, hogy vízforrásra találjon. Jásdi Péter egész héten dolgozott, eredménytelenül, majd szombaton, kimerülten a kidobált földkupacra ülve a rózsafüzért imádkozta, amikor annak Mária-érme beleesett a kiásott gödörbe. Meglepve látta, víz fakadt fel, mely alatt fénylőn tündökölt az érem. A víz csodatévő erejéről ugyancsak legendák szólnak.

Az eredeti helyén avatták fel a megújult Szentkutat, melyet Prímász Róbert plébános atya szentelt fel Fotó: Müller Anikó Hanga

A településnek mindig jó volt a kapcsolata az egyházzal, ennek jegyében a 2010-14 között működő önkormányzat fontos döntést hozott, tájékoztatta lapunkat Dr. Szente Árpád, az elmúlt ciklus alpolgármestere. Az emlékhely közadakozásból valósulhatott meg. A faluvezetés, a négy képviselő – Bakonyvári János, Jakab Ferdinánd, Dr. Szente Árpád, Vachtler Erik – a Szentkút megújítására lemondtak a négy évben őket megillető tiszteletdíjról, ehhez Nagy Csaba akkori polgármester hozzátette költségkeretét, így közel kétmillió forint gyűlt össze.

Korábban a Rózsafüzér bokor – imacsoport – asszonyai megvásárolták a két márványszobrot, melyet ideiglenesen a falumúzeumban állítottak ki. Most örömmel vették tudomásul, hogy a településnek szánt ajándékuk méltó helyre került. Az emlékhelyet Lohrmann Mária tervezte, a kovácsolt vaskeresztet Kohus László, az ácsmunkát Láris Ottó készítette.

Müller Anikó Hanga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!