Jásd

2016.12.05. 17:45

Megáldották a keresztet: a száztíz éves emlék felújítása már szükséges volt

Jásd - A Gaja-patak völgyében fekvő, alig valamivel több, mint hétszáz lelkes kis bakonyi faluban bensőséges hangulatú adventi ünnepség volt, melyet összekapcsoltak a száztíz évvel ezelőtt állított, most felújított kereszt megáldásával.

Müller Anikó Hanga

Prímász Róbert ciszterci plébános atya az adventi várakozásról, a karácsonyra való lelki felkészülésről beszélt.

- Az adventi koszorúval azt jelezzük, hogy várjuk Jézus Krisztus feltámadását, a tér másik felén, a felújított keresztben pedig a feltámadást kell észrevennünk. Karácsony a család, a szeretet, a kis Jézus megszületésének ünnepe, ahhoz kell az adventi időszakban felkészülnünk, hogy a szívünkben is megszülethessen a Megváltó. Katolikus anyaszentegyházunk sok szimbólummal bír, számos jelképpel próbál minket közelebb vinni az Istenhez, elszakítani kicsit a földi dolgok rabságától. Hálát kell adnunk, hogy vannak olyan emberek, akik szívükön viselik és tesznek azért, hogy minél jobb közösség legyen piciny falunk lakossága, szorgalmazzák, hogy még jobban összetartsunk. Ezért készülhet el évről évre az adventi koszorú, a betlehem - mondta.

Zenés műsor keretében gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún Fotó: Müller Anikó Hanga

Kiemelte, az 1906-ban állított kereszt év elején megrepedt, alapjában megdőlt, szükségessé vált a felújítása, melynek költsége hétszázezer forint volt. Jelentős közadakozásból készült el, Bakonyvári János, Rapali Árpádné és Vachtler Erik képviselő tiszteletdíját ajánlotta fel, nagyobb összeget adományozott Szente Árpád, a falu szülötte, elszármazott jásdi, az elmúlt ciklus alpolgármestere. Támogatást nyújtottak a hívek és a plébánia is.

Róbert atya a gyertyagyújtás után megáldotta az adventi koszorút és az új keresztet. Elmondta, a közelmúltban a falu bejáratánál Szűz Mária szobrát állítottak fel, aki mintegy fogadja az érkezőket. Sok kiránduló a kereszt előtt halad el úton a Szent-kúthoz vagy a Római-fürdőhöz, ez a két első emlék, ami maradandó lehet számukra. Az adventi gyertyagyújtási műsorban a helyi egyházi kórus közreműködött régi karácsonyi dalokkal, versekkel, Csomay Tünde kántor vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!