Kézilabda

2009.02.03. 03:28

Megérdemelt a cím - Fazekas második lett a kapusok rangsorában

<b>Veszprém, Zágráb</b> - A francia válogatott győzelmével fejeződött be vasárnap a horvátországi kézilabda-világbajnokság, amelynek all star csapatát zömében a két döntős csapat adja, a veszprémiek számára régi ismerős gólkirályát pedig Macedónia.

Horváth Gábor

A nemzetközi sajtó szerint is a legjobb együttes szerezte meg az aranyérmet az idei kézilabda vb-n, az olimpiai bajnoki címvédő francia gárda egyetlen vereséget szenvedett a torna alatt, azt is egy tét nélküli mérkőzésen a horvátok ellen a középdöntők utolsó fordulójában. 

A fináléban már a gallok voltak a jobbak (24:19) a két együttes párharcában, hiába próbált meg mindent a lelkes közönsége előtt fellépő hazai alakulat, a cím jogosan illeti a szenzációs franciákat.

A harmadik helyért vívott mérkőzésen a lengyelek könnyedén győzték le (31:23) Dániát, a magyar válogatott a hatodik pozícióban végzett. 

A 24 együttest felvonultató világeseményen az alsóházban különversenyt tartottak: a legjobb 12 közé be nem jutott csapatok az Elnök-kupáért küzdöttek. Itt Egyiptomot legyőzve (28:24) a spanyol válogatott lett az első (összességében a 13.), a 15. helyet pedig Románia szerezte meg.

Ami a statisztikát illeti, a vb góllövőlistáján az exveszprémi Kiril Lazarov utcahosszal végzett az élen, a macedón jobbátlövő kilenc mérkőzésen 92 találatot termelt, őt a horvát Cupic (66) és a brazil Ribeiro (61) követi, legjobb magyarként Nagy László a 23. helyen zárt.

A kapusok között a 43 százalékkal védő svéd Sandström lett az első (igaz, ő csak hat meccsen szerepelt), mögötte holtversenyben az egyaránt 41 százalékot produkáló Fazekas Nándor (kilenc mérkőzés), a francia Karabue (10 mérkőzés) és a szlovák Dunaferr-kapus Stochl (nyolc mérkőzés) végzett. 

A nyártól ismét Veszprémben szereplő magyar válogatott kapus hétméteresek hárításában (11 lövésből ötöt fogott meg) is a második legjobb helyen zárta a tornát.

A horvátországi férfi kézilabda-világbajnokság vég-eredménye: 1. Franciaország (Jerome Fernandez, Didier Dinart, Guillaume Gille, Daniel Narcisse, Guillaume Joli, Daouda Karaboue, Nikola Karabatic, Christophe Kempe, Franck Junillon, Thierry Omeyer, Joel Abati, Luc Abalo, Cedric Sorhaindo, Michael Guigou, Sebastien Bosquet, Sebastien Ostertag, Xavier Barachet), 2. Horvátország, 3. Lengyelország, 4. Dánia, 5. Németország, 6. Magyarország (Fazekas Nándor, Puljezevics Nenad, Iváncsik Tamás, Harsányi Gergely, Mocsai Tamás, Nagy László, Gál Gyula, Herbert Gábor, Zubai Szabolcs, Császár Gábor, Eklemovics Nikola, Ilyés Ferenc, Putics Barna, Katzirz Dávid, Iváncsik Gergő, Törő Szabolcs), 7. Svédország, 8. Szerbia, 9. Norvégia, 10. Szlovákia, 11. Macedónia,12. Koreai Köztársaság, 13. Spanyolország, 14. Egyiptom, 15. Románia, 16. Oroszország, 17. Tunézia, 18. Argentína, 19. Algéria, 20. Kuba, 21. Brazília, 22. Kuvait, 23. Szaúd-Arábia, 24. Ausztrália.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!