Kézilabda

2012.03.29. 06:10

Maxim Butenko két és fél éve Füreden

Balatonfüred - Eddig meglehetősen felemás megítélés alá esik a Balatonfüredi KSE NB I-es férfi kézilabda-együttes moldáv légiósa, Maxim Butenko. Akad, aki felesleges igazolásnak (pénzkidobásnak) tartja a balkezes átlövőt, és persze akad, aki benne látja a jövő füredi sztárját.

B. Virág Rita

Január végén érkezett Balatonfüredre Maxim Butenko, aki korábban a Bajnokok Ligája-résztvevő Pick Szeged alkalmazásában is állt. Két és fél éves szerződést írt alá a balatoni kézilabda-együtteshez, amelynek első hónapjai láthatóan nem teltek zökkenőmentesen.

Maxim Butenko az oroszországi Vlagyivosztokban született. Édesapja katonaként szolgált, áthelyezték Moldáviába, ezért a család odaköltözött. A kis Maximot ekkor még nem érdekelte igazán a kézilabda, a sportággal csak 14 éves korában ismerkedett meg. Tiraspolban lett igazolt sportoló, s tehetségét bizonyítja, hogy alig négy év után juniorválogatott lett. Ezt követően az élete igazi kaland és kihívás, hiszen az élvonalbeli Sheriff Moldavia csapata után három évig légióskodott Észtországban, majd megfordult Szegeden, ezután pedig a fehérorosz Brest együttesében játszott, aztán Balatonfüreden kötött ki.

- Moldáviában nagyon nehéz boldogulni, ezt gyerekként is megtapasztalhattam - kezdte a balkezes átlövő. - Az elmúlt öt évben nem éltem ott, de azt a barátaimtól és a családomtól jól tudom, hogy nagyon kevés a munkahely, az emberek igen szegények. Még az sem jelent vigaszt, hogy a moldáv borok kifejezetten finomak - tette hozzá kissé cinikusan. 

Butenko elmondta még, hogy Magyarországot nagyon megkedvelte, már Szegeden is jó élményeket szerzett. A Balaton valóban lenyűgözte, kosárlabdás feleségével mindketten imádják a környezetet, a magyar tenger hangulatát.

- Szegeden már megtapasztalhattam a magyar bajnokság légkörét, ami szerintem az utóbbi években sokat erősödött. Engem az kifejezetten előrevisz, hogy a BKSE színeiben minden meccsen maximálisan koncentrálni kell, még az utolsó ellen is. Nincs könnyű összecsapás, csakis megfelelő odafigyeléssel vagyunk képesek eredményt elérni.

A légióst az első hetekben főleg a szlovák Alexander Ivanov és a horvát Josip Sandrk segítette a beilleszkedésben.

- Sótonyi edzőnél nincs két egyforma gyakorlás, ami megint csak nagyon tetszik. Alaposan felkészülünk mindenkiből.

A kézilabdás szabadidejében is szívesen marad a sport közelében. Legutóbb feleségével Sopronban járt női kosárlabdameccsen. Kedvese barátnője játszik a Magyar Kupa-győztes alakulatban.

- A kupában és a bajnokságban is négy között vagyunk, ami remek érzés. Jó volna mindkét fronton érmet szerezni. Nagyon bízom benne, hogy nekem is kijön végre a lépés, és nagyobb segítségére lehetek új együttesemnek. Minden erőmmel ezen dolgozom.

 

Kialakult a kupadöntő programja

Kialakult a kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjének pontos menetrendje. Ahogyan arról már beszámoltunk, a fővárosi Sportmax 2 csarnokban rendezendő tornára a címvédő MKB Veszprém KC mellett megyénkből a Balatonfüredi KSE is kvalifikálta magát.

A kétnapos finálé programja, elődöntők, április 14., 16.00: Pick Szeged-Balatonfüred, 18.00: MKB Veszprém-Tatabánya. A győztesek másnap 16 órakor játsszák a döntőt, a vesztesek 14 órakor küzdenek meg a harmadik helyért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!