Kézilabda

2014.07.06. 12:40

Eb-re készül a junior kézilabda válogatott

Veszprém - Két hétig a bakonyi megyeszékhelyen készült a közelgő Európa-bajnokságra a magyar férfi junior kézilabda-válogatott. A Csoknyai István vezette együttes több mint fele Veszprém megyei.

Horváth Gábor

Az MKB-MVM Veszprém KC hét, a Balatonfüredi KSE négy játékost ad a junior válogatott Eb-re készülő 20 fős keretébe. A szakvezetés is Veszprém megyei: sem a szövetségi kapitány Csoknyai Istvánt, sem a kapusedzőt, Szathmári Jánost nem kell bemutatni a bakonyi kézilabdabarátoknak.

A válogatott a Svájcban rendezett kvalifikációs tornán vívta ki a kontinensbajnoki szereplést, az idei Eb-t Ausztriában tartják.

- A svájci torna előtt azt gondoltuk, hogy a horvátok nyerik a csoportot, mi pedig a házigazdával leszünk majd nagy versenyben a második helyért, aztán úgy alakult, hogy Horvátországgal kellett ki-ki meccset játszani - nyilatkozta a Naplónak Csoknyai István.

A horvátokat aztán egy góllal verte a magyar csapat, amely erre az eredményre máris büszke lehet.

Szorgalmasan készül a magyar junior válogatott, a veszprémi Vizes Patrik (nyolcas számmal) első nagy versenyén léphet pályára (Fotó: Penovác Károly)

 

- Így van, Horvátországot legyőzni mindig nagy fegyvertény, ugyanakkor ez még nem sok, nem elégszünk meg ennyivel, szeretnénk az Európa-bajnokságon is helytállni. Nem lesz könnyű, hiszen bombaerős a csoportunk. A továbbjutást jelentő első két helyért az egyaránt remek erőt képviselő Szlovéniával és Svédországgal kell megküzdenünk. A négyes negyedik tagja Izrael, amely elvileg gyengébb, de természetesen egyáltalán nem lebecsülhető ellenfél - fogalmazott a kiváló szakember, aki hozzátette: a szövetség vezetősége nem türelmetlen, a pontos célkitűzés egyelőre annyi, hogy ez a garnitúra jusson ki a jövő évi világbajnokságra is.

- A felkészülési ciklusunk négyhetes. Ebből az első két hetet töltöttük Veszprémben, nemsokára Dabason veszünk részt egy nemzetközi tornán, majd Spanyolországban zárjuk a munkát szintén felkészülési tornával. Onnan utazunk majd Ausztriába - árulta el Csoknyai István.

A magyar férfi junior kézilabda-válogatott kerete jelenleg húsz tagot számlál, ez az Eb előtt majd szűkül. Az MKB-MVM Veszprém KC csapatából Borbély Ádám, Ligetvári Patrik, Zakics Bence, Vizes Patrik, Gyene Norbert, Szeitl László és Horváth Dániel tagja a csapatnak. Velük edz még Kancel Ottó is, de ő jelenleg szlovák állampolgár, a honosítása folyamatban van, ezen az Eb-n még nem tud részt venni magyar színekben.

A Balatonfüredi KSE-ét Faluvégi Rudolf, Bánhidi Bence, Vasvári Ádám és Törteli Koppány képviseli. Faluvégi a csapatkapitány.

A Veszprém megyei játékosok többsége már megmérette magát a felnőttmezőnyben, sőt a legtöbbjük stabil NB I-es, vagy NB I/B-s játékos volt az elmúlt szezonban.

- Sokat dolgozunk és bízom benne, hogy ez elég lesz. Azt várom a csapattól, hogy nyíltan és bátran játsszon. Az első lépés az, hogy minden mérkőzésre úgy menjünk ki, hogy azt mondjuk: itt nyerhetünk - nyilatkozta a Naplónak Faluvégi Rudolf, aki kiemelte: csapatkapitányként igyekszik a lehető legtöbbet megtenni a válogatottért a pályán kívül is, de ez egy intelligens, összetartó társaság. A játékosok bíznak egymásban, így nincs sok dolga.

A svéd-szlovén kettős kemény lesz

Az MKB-MVM Veszprém KC irányítója, Vizes Patrik első komolyabb nemzetközi eseményén vesz részt. – A keret véleményem szerint erős, ez az idő arra van, hogy megfelelően összehangolódjon. A legfontosabb, hogy a védekezésünk rendben legyen, s ebben nagy szerepe lesz az edzőmeccseknek. Az Európa bajnokságon valószínűleg a svédekkel és a szlovénekkel kell majd nagy csatát vívnunk. Ez a két válogatott nagyjából egyformán erős – mondta el az elmúlt idényt az MKB-MVM második számú és junior csapatában töltő, egyébként egri származású kézilabdázó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!