Kiscsősz

2015.07.14. 13:18

Katonasors táncokban

Kiscsősz - A Pipacsok néptáncegyüttes idén ismét fellépett a Pajtafesztivál közönsége előtt Kiscsőszön, és bemutatkozott Kertán is.

Tisler Anna

Hagyományőrző szellemi műhelyként működik a székelykeresztúri Pipacsok néptáncegyüttes. A csoportból több hivatásos táncos és népművészet mestere címmel jutalmazott hagyományápoló került ki. László Csaba együttesvezetőtől megtudtuk, huszonhét éve működik az együttes. Fellépések előtt gyakran találkoznak, ha kell, hetente három-négy alkalommal. A szervezés nem könynyű, vannak tagok, akik elköltöztek Székelykeresztúrról, de táncolni visszajárnak.

Kertán is fellépett a székelykeresztúri néptáncegyüttes
Fotó: Tisler Anna

A katonák sorsáról állítottak össze négy részből álló darabot. A verbuválás címűt adták elő Kertán, nagy sikerrel. A másik három részben, a vetélkedőben, a harcban és a halálban a hazájukat védők sorsát mesélik el a tánc nyelvén. A csoport vegyes életkorú, a kisiskolástól az ötvenesekig vannak táncosok. A darabokba tudás és tehetség alapján válogatják a szereplőket. Kiscsőszre örömmel jöttek vissza, 760 kilométert utaztak. Jól ismerik Veszprém megyét, többször léptek fel Ajkán, Székelykeresztúr testvérvárosában és Veszprémben is. Nyáron sem pihennek, utazás előtt fejeződött be a huszonegyedik alkalommal rendezett táboruk, őszig számos felkérésnek tesznek eleget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!